Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ден за радост". Гърция стана първата православна държава, която узакони еднополовите бракове


Хора празнуват пред гръцкия парламент след приемането на закона, позволяващ брака на еднополовите двойки
Хора празнуват пред гръцкия парламент след приемането на закона, позволяващ брака на еднополовите двойки

Гърция стана първата страна с преобладаващо православно християнско население, която узакони еднополовите бракове. Това се случи с решение на парламента късно в четвъртък със 176 гласа "за" и 76 "против".

Новината идва на фона на протести срещу приемането на закона, в които Гръцката православна църква е основен двигател. В понеделник нейните поддръжници проведоха протест в Атина.

Законопроектът се нуждаеше от обикновено мнозинство, за да премине през 300-членния гръцки парламент.

Част от членовете на дясноцентристката партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис не го подкрепиха. Той обаче получи гласове от част от опозицията, което позволи той да бъде приет.

"Реформата прави живота на някои наши съграждани по-добър, без да отнема нищо от живота на мнозина", каза Мицотакис.

Членове на гръцкото правителство аплодират по време на гласуването в парламента за еднополовите бракове в Атина.
Членове на гръцкото правителство аплодират по време на гласуването в парламента за еднополовите бракове в Атина.

Петнадесет от 27-те членки на Европейския съюз вече са узаконили еднополовите бракове. С решението си от четвъртък Гърция стана шестнадесетата страна. Те са разрешени в общо 35 държави по света.

Какво (не) се променя

Освен че ще имат право да сключват брак, еднополовите двойки ще могат да осиновяват и деца. Новият закон обаче не дава възможност на еднополовите двойки да използват сурогатно майчинство, въпреки че се признават деца, които вече са родени по този начин в чужбина.

Асистираната репродукция също няма да бъде достъпна за еднополовите двойки. Засега от нея могат да се възползват само самотни майки и хетеросексуални двойки.

"За гейовете и транссексуалните, които искат да имат деца, това беше съкрушително... те отново останаха с усещането, че държавата е преценила, че не са достатъчно добри, за да имат същите права като другите", казва Елена Кристиди, психолог и съосновател на група, която се бори за услугите за психично здраве на ЛГБТИ обществото пред Гардиън.

Реакцията на посетителите в парламента след приемането на закона за брак на еднополовите двойки
Реакцията на посетителите в парламента след приемането на закона за брак на еднополовите двойки

"Ден за радост"

Приемането на закона беше посрещнато от митинг на ЛГБТИ организации пред гръцкия парламент.

"Много се гордея да бъда гъркиня, защото Гърция сега е една от най-прогресивните страни", каза Ермина Пападима, член на Гръцката асоциация за подкрепа на транссексуалните пред Ройтерс.

"Това е исторически момент", каза Стела Белия, ръководител на групата на еднополови родители Rainbow Families - "това е ден на радост".

Хора пред гръцкия парламент след новината, че законът за брака на еднополовите двойки е бил приет.
Хора пред гръцкия парламент след новината, че законът за брака на еднополовите двойки е бил приет.

Гръцките ЛГБТИ активисти се борят от години за легализиране на еднополовия брак в Гърция, но досега това срещаше отпор. През 2008 г. две хомосексуални двойки сключиха брак на остров Тилос, но по-късно сватбите им бяха анулирани от най-висшата съдебна инстанция, припомня Ройтерс.

През 2015 г. обаче Гърция разреши гражданското партньорство на еднополовите двойки, а през 2017 г. даде правно признание на половата идентичност. Преди две години тя забрани и конверсионната терапия за непълнолетни, целяща потискане на сексуалната ориентация на човека.

"Това е много важна стъпка за правата на човека, много важна стъпка за равенството и много важна стъпка за гръцкото общество", каза Никос Николаидис, историк, на митинга в подкрепа на законопроекта преди гласуването.

С кръстове и молитви

Законопроектът раздели гръцкото общество, което традиционно е консервативно. Православна църква, която смята, че хомосексуалността е грях, се противопоставя категорично на еднополовите бракове.

Протестиращ с кръст по време на демонстрация срещу закона за легализиране на еднополовите бракове
Протестиращ с кръст по време на демонстрация срещу закона за легализиране на еднополовите бракове

В неделя православните религиозни групи организираха протест, на който по данни на полицията са се отзовали около 4000 души. Те носеха знамена, кръстове, четоха молитви и пяха откъси от Библията на площад "Синтагма" в Атина.

Главата на православната църква, архиепископ Йероним, каза, че мярката ще "развали социалното единство на родината".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG