Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще съди "Газпром" за 400 милиона евро заради спрените доставки на газ през 2022 година


Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов

Новото ръководство на "Булгаргаз" иска обезщетение в размер на 400 милиона евро от руския енергиен гигант "Газпром". Причината са претърпени вреди заради внезапното спиране на газа към България през 2022 г., съобщи на брифинг служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

Новината идва, след като в началото на 2022 г. Русия поиска от европейските ѝ клиенти да плащат за природен газ в рубли, вместо във валутите, предвидени в договорите им - долари и евро. България отказа да направи това, след което Русия спря едностранно доставките си на газ през април.

"Съгласно предвидените клаузи, които имаме с "Газпром експорт", първо ще предявим претенция към компанията и ще дадем кратък срок за доброволно уреждане на претенцията. Ако това не се случи, ще заведем дело пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж”, каза Малинов.

Решението за предявяването на претенцията и нейния размер е взето след извършени финансов и правен анализ, в който се участвали и международни оценители, каза енергийният министър.

България и Полша бяха едни от първите страни, на които Русия спря доставките на газ. Впоследствие Русия спря доставките си и през газопровода "Северен поток".

През август 2022 г. тогавашният служебен министър на енергетиката Росен Христов, част от кабинета на Гълъб Донев, каза, че доставките на газ трябва да бъдат възобновени, тъй като в противен случай се рискува завеждане на дело от страна на "Газпром", което е вероятно Русия да спечели.

От "Газпром" досега обаче няма предявени искове срещу "Булгаргаз", каза изпълнителният директор на дружеството Веселин Синабов.

Компании в Италия, Франция, Полша, Украйна, Германия и Финландия вече са завели арбитражни дела срещу "Газпром" заради спирането на доставките на газ в противоречие с подписаните дългосрочни договори.

Какво се случи с договора с "Боташ"

В сряда ресорният министър Владимир Малинов съобщи още, че турската компания "Боташ" ще направи отстъпка от 11 милиона евро за България по съществуващия договор за достъп до турската инфраструктура за пренос на газ. Отстъпката засега ще бъде само за месец юни.

След преговорите Владимир Малинов съобщи и че 13 компании са заявили желание да получават газ през Турция чрез договора с "Боташ".

Договорът беше подписан на 3 януари 2023 г. между турската "Боташ", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Тогава на власт беше служебното правителство, назначено от Румен Радев, а енергиен министър беше Росен Христов. Настоящият служебен министър на енергетиката беше директор на българския газов оператор "Булгартрансгаз".

През декември 2023 г. парламентът реши да създаде временна комисия, която да разглежда сделката с "Боташ". През април парламентът реши договорът да бъде даден на прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и поиска той да бъде предоговорен от Малинов. Част от депутатите го определиха като корупция в особено големи размери.

Според него България се задължава в продължение на 13 години да изплаща по половин милион долара на ден, тоест около 2 милиарда долара за целия период на договора. Тази сума остава същата, независимо дали България използва турската система за пренос на газ или не. От доклада на депутатите стана ясно, че през изминалата година България е внесла по този договор, но в много по-малки количества от предвидените.

Освен това с договора се дава достъп на Турция до българската газова инфраструктура, което според доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" вече води до загуба на пазарен дял за "Булгаргаз".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG