Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН също осъдиха поведението на "Възраждане"


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Представители на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ" (ИТН) разкритикуваха поведението на партия "Възраждане" в кулоарите на парламента в сряда.

Коментарите им бяха потърсени от журналисти, след като ден по-рано правителството на Николай Денков осъди призивите на "Възраждане" към насилие и призова прокуратурата, президента и политическите партии да реагират.

Впоследствие прокуратурата възложи на ДАНС и ГДБОП да проверят дали лидера на проруската партия Костадин Костадинов подбужда към насилие.

"Категорично осъждам поведението на "Възраждане", свързано с агресията, инакомислещите, провокацията и езика на омразата", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сряда.

"Ние сме против това, което се случва във Варна, в София - агресията, побоищата", добави той.

От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията му винаги е осъждала "всякаква форма на поведение и призиви за противопоставяне, разделение, агресия и омраза в обществото, включително и в този случай".

Председателката на БСП Корнелия Нинова пък обвини "Възраждане", в "трайно екстремистки" и "донякъде фашистки" прояви.

"Не е добре да има език на омразата по принцип, защото се изостря ситуацията в страната", каза и Станислав Балабанов от ИТН.

Това е първата позиция на тези партии по отношение на действията на "Възраждане" от последните седмици. Тя идва след като пръв във вторник премиерът Николай Денков зае позиция по въпроса. Тогава той каза, че през последния месец наблюдаваме "непрекъснато активиране на агресия от партия "Възраждане".

През юни привърженици на партията, организирани от нейни местни структури и депутати, три пъти нападнаха прожекции на филм в три различни града. Те нахлуха и в магазин за бира в София.

Депутати от партията два пъти попречиха на народния представител Явор Божанков да говори от парламентарната трибуна и заплашват с подобно действия и срещу депутата Манол Пейков.

Освен това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в различни свои изказвания и постове в социалните мрежи говори за „унищожение“ на тези, които не споделят политическите му позиции. В неделя той публикува във Фейсбук статус за „родната демократична общност“ и призова „тази уродлива измет да бъде унищожена“.

Във вторник кабинетът на Николай Денков призова прокуратурата, президента и политическите партии да реагират, а впоследствие прокуратурата възложи на ДАНС и ГДБОП да проверят дали Костадин Костадинов подбужда към насилие.

Проверката, която те извършват, е по чл. 162 от Наказателния кодекс. Той предвижда наказания за проповядване и подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG