Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гонзо, ГЕРБ и близки до Домусчиеви. Кой ще управлява футбола "по вече поетия курс"


Георги Иванов - Гонзо, който беше избран за президент на Българския футболен съюз (БФС).
Георги Иванов - Гонзо, който беше избран за президент на Българския футболен съюз (БФС).

Ръководство, което уж е ново, но много прилича на старото. Промяна, която обаче ще следва зададения курс. Така изглежда новото управление на българския футбол начело с Георги Иванов - Гонзо. В него влизат членове на ГЕРБ и БСП, а много хора се оказват свързани с братя Домусчиеви.

"Прегрупираме се" и "оставаме да бъдем и приятели".

Тези реплики от изтекъл запис от 2023 г., приписвани на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, изглеждат като най-доброто обяснение за случилото се на Конгреса на Българския футболен съюз (БФС) в петък.

На него стана ясно и още нещо - никой не се интересува от бъдещето на българския футбол. Това е изводът, след като за близо 12-часово заседание единствената дискутирана тема беше кой да бъде президент на БФС. Нито един от близо 500 делегати не предложи дебат за това какво е състоянието на спорта, дали е нужна някаква промяна и каква да бъде тя, макар че всяка седмица редица президенти, треньори, собственици и съдии се оплакват от нещо в организацията на футбола.

В крайна сметка представителите на футболните клубове избраха бившия национал Георги Иванов – Гонзо за нов президент на федерацията. Малко по-рано те приеха и оставката на Борислав Михайлов, която беше подадена след сблъсъците по време на протест с искания за смяна на ръководството във футбола през ноември.

Иванов получи категорична подкрепа от представителите на българските клубове и беше избран още на първи тур с точно половината плюс един гласове, което се оказа достатъчно.

До момента нито един от останалите претенденти, включително Димитър Бербатов, не е оспорил избора, а гласуването беше определено като честно.

Така в следващите четири години най-голямата федерация, която взема ключови решения за най-популярния и най-практикувания спорт в България, ще се оглавява от човек, който в последните две години официално беше част от досегашната структура на управлението.

В петък беше избран и състав на борда на БФС – Изпълнителния комитет. В него също влязоха доста от досегашните му членове, както и нови лица, сред които и първата жена в състава на управлението на футбола.

От думите на Иванов преди и след гласуването, както и от състава на предложения от него Изпълнителен комитет, стана ясно, че резки промени в ръководенето на футболна няма да има, а като ключова дума в словата му се прокрадна "стабилността".

"В живота, както и във футбола, стабилността е в основата на успеха. Стабилността не означава статичност или бягство от промени", каза Иванов и добави, че нуждите на футбола са свързани с "обединение и продължаване на вече поетия курс".

Макар че каза, че ще е независим, от предложенията личи и че той до голяма степен приема приближените на Борислав Михайлов, които дълги години управляват спорта.

В ръководството прозират и политически позиции на ГЕРБ и БСП, връзки с големи финансови структури, както и близост до собствениците на доминиращият от десетилетие във футбола "Лудогорец" братя Домусчиеви.

Кои са новите ръководители на футбола и какво се знае за тях?

Георги Иванов – от успехите на терена до водачеството на футбола

Георги Иванов – Гонзо е роден в Пловдив и е син на известния футболист на местния „Ботев“ Александър Иванов. Като футболист той играе в другия голям пловдивски отбор „Локомотив“ преди да премине в столичния „Левски“, където прекарва най-силните години от кариерата си и на няколко пъти става шампион и носител на Купата на страната. В чужбина играе за „Рен“, „Самсунспор“, „Газиантепспор“ и „Риека“. Има 34 мача и 4 гола за националния отбор.

След края на състезателната си кариера работи като треньор в „Левски“ и „Черно море“ и като директор в „Левски“ и „Локомотив“ Пловдив. В този период от кариерата му запомнящо се остава спечелването на Купата на България от „Локомотив“ Пловдив във времето, в което той беше спортен директор в клуба.

В началото на 2022 г. той беше назначен за технически директор на БФС от Борислав Михайлов. Именно оттогава досега ескалираха и протестите на феновете заради слабите резултати на националния отбор, сред които бяха загубата от Литва в София, както и равенството с Гибралтар. В последният мач самият Иванов влезе в ролята на треньор, след като по-рано тогавашният селекционер Ясен Петров подаде оставка.

През годините Иванов е демонстрирал близост с Бойко Борисов и ГЕРБ. Бившият премиер многократно е споделял, че играе футбол с избрания за президент на футболната централа. По време на кампанията преди парламентарните избори през пролетта на 2021 г. Иванов, заедно с други фигури, свързани с „Локомотив“ Пловдив като Христо Бонев и Христо Крушарски, се появи на снимка заедно с бившите кметове от ГЕРБ Здравко Димитров и Иван Тотев. На снимката Гонзо беше с фланелка с лика на Борисов с надпис „Аз вярвам само на този човек“.

Старата гвардия – Фурнаджиев, Вълков, Панов

В избрания Изпълком, който ще управлява оперативно заедно с президента, влязоха петима от досегашните му членове.

 • Атанас Фурнаджиев и близостта с Михайлов

Първият предложен беше дългогодишният вицепрезидент и близък до Борислав Михайлов - Атанас Фурнаджиев. Той дълги години заема ключови постове в ръководството на „Форд Мото-Пфое“, които бяха партньори на БФС и сключваха договори за автомобили с федерацията. Фурнаджиев имаше ключава роля в провеждането на Конгреса и беше водещ на събитието.

През 2019 г. разследване на бТВ показа, че в хотели на членове на Изпълкома като Фурнаджиев и Йордан Лечков, са се провеждали подготвителни лагери на юноши, които за заплащани с държавно финансиране.

 • Румян Вълков и Аматьорската футболна лига

Румян Вълков е друга от силните фигури в Изпълкома, който също е бил вицепрезидент и сега остава част от футболното ръководство. Той от години е председател на Аматьорската футболна лига. Огромен процент от футболните клубове, които имаха право на глас по време на Конгреса, са именно с аматьорски статут.

 • Кметът на Велико Търново Даниел Панов

В Изпълкома остава и кметът на Велико Търново Даниел Панов от ГЕРБ. Той също е и председател на управителния съвет на Националното сдружение на общините.

Като кмет на Велико Търново Панов от години финансира местния клуб „Етър“, който в момента е част от Първа лига – водещото футболно първенство в страната.

 • Михаил Статев и "Химимпорт"

Член на старото и на новото ръководство е Михаил Статев. Той е бивш член на надзорния съвет на „Черно море“ Варна, който се притежава от холдинга „Химимпорт“. Той е част от компании, които през годините са свързвани по различен начин с варненския холдинг. Той беше заместник-водещ на Конгреса заедно с Фурнаджиев.

 • Димитър Георгиев от БСП

Макар че не беше предложен от Георги Иванов, а от делегатите на Конгреса, мястото си в Изпълкома запазва и бившият депутат от парламентарната група на БСП Димитър Георгиев. Той беше обвинен от екипа на Димитър Бербатов, че е готов да обжалва решенията на Конгреса в зависимост от резултатите от него. Близък до БСП от бившия изпълком беше вицепрезидентът Емил Костадинов.

 • Пламен Манолов и Национална спортна база

Пламен Манолов беше дългогодишен шеф на държавното дружество Национална спортна база. Той беше отстранен от поста през 2022 г. За него също е известно, че е близък с бившия президент на БФС Михайлов.

Новите ръководители - първата жена, още ГЕРБ и сянката на Домусчиеви

В Изпълкома на Георги Иванов има и осем нови членове, някои от които никога досега не са били свързани с футбола.

 • Мила Христова - първата жена в Изпълкома

За пръв път в състава на Изпълкома е избрана жена. Това е вицепрезидентът на Асоциацията на българските футболисти Мила Христова. Тя също е член на ключовата в УЕФА Комисия за статута и трансферите на футболистите и за футболните агенти, която следи дейността и задава рамката за развитието на политиките и практиките в отношенията между състезатели, техните мениджъри и футболните ръководства.

 • Кметът на Враца Калин Каменов от ГЕРБ

Най-известното от новите лица е кметът на Враца Калин Каменов. Той е бивш зам.-министър на спорта в два кабинета. Дълги години той заемаше поста на председател на Управителния съвет на футболния „Ботев“ Враца, който и досега получава финансиране от общината.

 • Атанас Караиванов и ПФЛ

Друга известна и ключова за българския футбол фигура, която влиза в Изпълкома, е президентът на Професионалната футболна лига (ПФЛ) Атанас Караиванов. Той започва кариерата си като футболен коментатор, а впоследствие е част от управлението на няколко клуба, сред които и ЦСКА. По-късно той беше част от компанията „Футбол про медия“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви, която беше посредник между клубовете и телевизиите и имаше ключова роля в разпределянето на парите за телевизионни права.

 • Николай Андреев от "Виваком"

В Изпълкома влиза и изпълнителния директор на „Виваком“ Николай Андреев, който заемаше ръководни постове и в „Нова броудкастинг груп“ между 2009 и 2021 г. Към момента и двете компании са собственост на United Group, която закупи бизнесите от други двама бивши членове на Изпълкома – Кирил Домусчиев и Спас Русев.

"Нова броудкастинг" пък и досега е отговорна за излъчването на футболното първенство. Някои от кандидатите за президент многократно отправяха обвинения, че парите за телевизионни права са твърде малко за предлагания продукт, както и че БФС трябва да помогне за осигуряването на по-добри условия.

 • Любомир Пейновски от КРИБ

От представителите на бизнеса в Изпълкома влиза и Любомир Пейновски, който е бил част от публичната администрация в Министерството на финансите, а по-късно преминава в частния сектор. Той е част от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), на която ръководител е Кирил Домусчиев, както и от Камарата на строителите в България.

В Изпълкома влизат още и адвокатите Теодор Тодоров и Николай Лазаров, както и професорът и бивш ректор на Националната спортна академия Николай Изов.

В продължение на 17 години българският футбол се ръководеше от Борислав Михайлов и приближените до него футболисти от отбора, играл на Световното първенство в САЩ през 1994 г. като Емил Костадинов и Йордан Лечков. В този период националният отбор нито веднъж не се класира на финали на голям футболен форум.

В същия период ръководството беше многократно обвинявано в корупция и разследвано за черно тото.

 • 16x9 Image

  Николай Лавчиев

  Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG