Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опасения за шпионаж. Берлин разследва запис от разговор на германски военнослужещи, изтекъл в Русия


Германският канцлер Олаф Шолц на посещение в Рим, Италия, 2 март 2024 г.
Германският канцлер Олаф Шолц на посещение в Рим, Италия, 2 март 2024 г.

Германските власти разследват аудиозапис, за който се твърди, че е от разговор на високопоставени германски военнослужещи, предаде Ройтерс в събота. В записа, който е публикуван в руски медии, се обсъжда военна помощ за Украйна.

Германското министерство на отбраната е потвърдило, че е подслушан секретен разговор на военновъздушните сили, съобщиха Ди Велт и Би Би Си. Според говорителката на министерството „не може да се каже със сигурност“ дали гласовете на записа са били подправени преди публикуването му.

Новината идва две седмици след Мюнхенската конференция за сигурност, на която се обсъждаше западната помощ за Украйна в справянето ѝ с руската инвазия, започнала преди 2 години. На конференцията германският канцлер Олаф Шолц беше попитан дали страната му ще предостави на Украйна крилати ракети с голям обсег „Таурус“. Шолц каза, че трябва да дойде „подходящият момент“ за това.

В разпространения сега запис се твърди, че германски офицери обсъждат именно евентуална доставка на ракети „Таурус“ на Киев, която Шолц за момента отхвърля. Говори се и за обучението на украински военнослужещи, както и за възможни военни цели - например Керченския мост, който свързва Русия с незаконно анексирания от нея полуостров Крим.

Записът беше публикуван за пръв път в петък от журналистката от руската държавна телевизия Маргарита Симонян.

Изтичането му предизвика опасения за шпионаж в Германия, както и призиви за разяснения от страна на Русия. Федералната служба за военно контраразузнаване в Германия разследва въпроса и ще предприеме всички нужни мерки.

Шолц, който коментира случая по време на посещение в Рим, каза пред журналисти, че потенциалното изтичане на информация е „много сериозно“.

„Ето защо сега то се изяснява много внимателно, много интензивно и много бързо“, добави канцлерът.

Посолството на Русия в Берлин не е отговорило на запитване на Ройтерс с молба за коментар относно твърденията за възможен шпионаж. Говорител на руското външно министерство заяви в социалните мрежи в петък, че иска „обяснение от Германия“.

„Вижте, с каква задълбоченост и в какви детайли [германците] обсъждат нанасянето на удари по нашата територия с ракети с далечен обсег и избират цели за поразяване“ написа в приложението Телеграм зам.-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

В събота руският външен министър Сергей Лавров говори пред журналисти за „хитрите планове“ на германските въоръжени сили във връзка с аудиозаписа и нарече разговора „откровено саморазкриване“.

Родерих Кизеветер, член на германския парламент, каза, че смята записите за автентични.

„Русия показва колко силно използва шпионажа и саботажа като част от хибридната война. Може да се очаква, че тази информация е изтекла, за да повлияе“ на решението Германия да изпрати ракети „Таурус“ на Украйна, казва той пред германски вестник.

Междувременно в събота украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му се нуждае от „повече противовъздушна отбрана от нашите [западни] партньори“. Това се случи след руски атаки с дронове срещу различни градове в Украйна, които убиха поне четирима души.

„Трябва да укрепим украинския въздушен щит, за да защитим народа си от руския терор“, каза Зеленски и добави, че „повече ракети за системите за противовъздушна отбрана ще спасят човешки животи“.

На 24 февруари 2024 г. се навършиха две години от началото на руското нахлуване в Украйна. От 2022 г. насам САЩ и държавите от Европейския съюз (ЕС) подпомагат нападнатата от Русия страна с военна и финансова помощ.

През последните месеци обаче тази подкрепа беше по-ограничена, а в началото на 2024 г. Зеленски каза, че страната му има недостиг на оръжия и боеприпаси, за да спре руската армия. В САЩ подкрепата беше блокирана от Републиканската партия, а в ЕС - Унгария с премиер Виктор Орбан.

В началото на февруари ЕС все пак постигна споразумение за изпращане на помощ за Киев в размер на 50 млрд. евро.

Този понеделник лидерите на ЕС, включително канцлерът Олаф Шолц, се споразумяха да създадат коалиция за снабдяване на Украйна с ракети и бомби със среден и дълъг обсег.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG