Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главният прокурор най-после е с ограничени права. Президентът се завъртя на 180 градуса


Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов
Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов

Добро утро. Най-важното днес:

  • Как точно се промени конституцията
  • Какво каза Васил Божков пред Свободна Европа
  • Коя е Люба Конова

Промените в конституцията за съдебна реформа вече са окончателно приети. Намаляват се правомощията на главния прокурор, преструктурира се Висшият съдебен съвет и се променя начинът на формиране на служебни правителства.

Президентът Румен Радев веднага каза, че ще сезира за промените Конституционния съд. Той възразява срещу възможността българи с двойно гражданство също да могат да бъдат депутати и министри.

Колегите в “Медиапул” обаче припомнят, че само преди 4 години Румен Радев е бил точно на обратната позиция по въпроса за двойното гражданство.

Какво точно за главния прокурор, какво точно за ВСС и какво точно за служебните правителства - отделете още няколко минути, за да прочетете в детайли какво точно беше променено в конституцията.

Васил Божков пред Свободна Европа

Обвиненият хазартен бос Васил Божков каза в интервю за Свободна Европа, че през 2019 г. е искал да купи Нова телевизия, но тогава депутатът от ДПС Делян Пеевски му е попречил. Телевизията се озова временно в ръцете на бизнесмена Кирил Домусчиев, който е действал заедно с Пеевски, твърди Божков.

Можете да гледате цялото интервю на Генка Шикерова с Божков, в което той говори за подкупите към политици, за ролята на Пеевски и за познанството си с Пригожин. Абонирайте са за канала на Свободна Европа в YouTube, за да не пропускате нито едно интересно интервю. Ако пък сте в движение, може да слушате разговора и в Spotify.

Шпагин и мумия

Областната управителка на София Вяра Тодева е с назначена охрана, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. Причината са получени заплахи през последните дни заради демонтирането на Паметника на Съветската армия, ръководено именно от Тодева.

Преди дни активисти на проруската “Възраждане” нахлуха в областната управа. Депутати от партията пък саботират работата на парламента. “Продължаваме промяната - Демократична България” настоя за институционален отпор, защото “те ще стигнат по-далеч”.

Повече от 20 години преди демонтирането на съветския паметник, в София беше взривен мавзолеят на комунистическия лидер Георги Димитров. Мавзолеят е бил обект номер едно в плана за стратегическа отбрана, казва историкът Михаил Груев, а “опазването на сградата и на мумията, е била задача от първостепенно значение".

Ако този бюлетин ви харесва, препратете имейла и на приятели. Ако пък вие сте го получили по този начин, тук може да се абонирате директно.

“Най-голямата промяна” от 2000 години

Католическата църква признава брака само като съюз между мъж и жена. Едно нейно решение обаче за пръв път дава възможност двойки от ЛГБТ общността да получават благословия. Научете повече за тази промяна, която е приветствана като една от най-големите промени в последните 2000 години.

Полиция и военни ловят млади мъже в игрални зали, джамии, университети, на улицата - за да ги вкарат в казармата. После незаконно ги пращат на фронта. Това не е филмов сценарий - случва се в Русия. Ето как се набира жива сила за войната в Украйна.

Върховният съд на щата Колорадо дисквалифицира Доналд Тръмп като кандидат за президент на САЩ и забрани името му да фигурира в бюлетината за изборите в щата. Предстои да се произнесе и Върховният съд на САЩ. Дори и това да бъде потвърдено, Колорадо традиционно се печели от демократите.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Тя е хонорувана университетска преподавателка, треньорка и учителка по математика, а преди дни спечели стипендия от института INSAIT. Обединяващият фактор на всичко е математиката. Тя е Люба Конова и е Човек на деня на Свободна Европа.

Вероятно сте чували знаменитото Адажио в сол минор на Томазо Албинони. Но дали знаете, че това не е знаменитото адажио в сол минор на Томазо Албинони? Вижте как продържава тази исторпия от поредицата на Пламен Асенов за великите европейци.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути".

Искрено Ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG