Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще стигнат и по-далеч". ПП-ДБ настоя за отпор срещу "Възраждане" след опитите за блокаж и закани на Костадинов


Депутатът Явор Божанков изчете от парламентарната трибуна декларация на ПП-ДБ
Депутатът Явор Божанков изчете от парламентарната трибуна декларация на ПП-ДБ

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) настоя за институционален отпор срещу поведението на "Възраждане" в парламента.

Новината идва, след като лидерът на партията Костадин Костадинов заплаши с "линч" и "нараняване и отнемане на най-милото". В продължение на няколко дни депутати от "Възраждане", подкрепени от БСП и "Има такъв народ", блокираха трибуната на Народното събрание и нарекоха това „протест“ срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия и конституционната реформа.

В понеделник от „Възраждане“ опитаха да спрат звуковата система в парламентарната зала, както и да пуснат пожарната аларма в нов опит за блокиране на дейността на парламента.

Сега в декларация, прочетена от трибуната от Явор Божанков, от ПП-ДБ се обявиха срещу това политическо поведение на лидерите на "Възраждане" , което "цели разстройване" на работата на парламента. Те цитираха изказвания на Костадинов и квалификации, употребени от него: "подчовеци", "тези хора нямат право да говорят", "фашистка измет", "нечовешка сган", предаде БТА.

"Това не са думи на Сталин или Хитлер, а на български народен представител. Всичко започва с думите, Хитлер иде с езика на Третия райх, преди камионетките са заканите. Днес помним и няма да позволим историята да се повтори", се казва в декларацията, в която се напомня за действията срещу евреите в нацистка Германия по време на Втората световна война.

В декларацията се допълва, че поведението на "Възраждане" не може да бъде обяснявано само с популизъм и трябва да се постави въпросът дали партията не се опитва да провежда антидемократична идеология.

"Изтръгването на кабели и нахлуването в държавни институции с викове е категоричен знак, че ако не се даде решителен институционален отпор, те ще стигнат и по-далеч", заявиха от ПП-ДБ.

Според тях не "преместването на пропагандно съоръжение в музей" е проблемът за проруските партии, "истинската им драма е енергийната независимост на България от руските доставки на газ, от руското ядрено гориво, отнемането на ключови активи на руската страна".

Самият Костадинов каза от парламентарната трибуна в сряда, че "правителството на ПП-ДБ е съставено от престъпници, които нарушават законите". Той показа решението на съда, с което беше спрян демонтажът на Паметника на Съветската армия по искане на "Възраждане" и "Изправи се.БГ".

"Ако заслужавате щастие, нека е щастие, ако заслужавате линч, нека е линч. Свинщите се заплащат, но не с пари, а с нараняване и отнемане на най-милото. Ще си платите всички вие, независимо от лазенето", заплаши Костадинов.

Това предизвика намесата на председателя на НС Росен Желязков, който го предупреди, че според правилника трябва да го отстрани най-малко от 3 заседания "заради изключително грубия ви език, който е изключително грозно лице на антипарламентаризма". Той обаче каза, че няма да го направи и му наложи само забележка.

Блокирането на работата на парламента е поредното действие на "Възраждане", което предизвиква искания за мерки срещу партията. Миналата година представители на "Възраждане" възпрепятстваха кинопрожекции на филм от програмата на София Прайд Филм Фест в три различни града. Прокуратурата обаче не откри данни за престъпление в техните действия.

Привърженици на партията нахлуха и в магазин за бира в София, като нарисуваха антисемитски символи.

Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде сигнал до прокуратурата, в който поиска разпускане на партията заради антидемократичните ѝ позиции. Като примери от БХК посочиха позициите на "Възраждане" по теми като мерките срещу пандемията от COVID-19, войната на Русия срещу Украйна, бежанците, етническите малцинства, ЛГБТИ общностите, както и работата на журналистите и свободата на словото. По-късно държавното обвинение не намери и основание за разпускане на партията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG