Връзки за достъпност

Извънредни новини

"База на Хамас". Израел удари училище на ООН в Газа. Десетки са убити и ранени


Деца бягат на фона на разрушения и дим от израелски въздушни удари в бежански лагер в централната част на Ивицата Газа, 5 юни 2024 г.
Деца бягат на фона на разрушения и дим от израелски въздушни удари в бежански лагер в централната част на Ивицата Газа, 5 юни 2024 г.

Израел е нанесъл удар по "база на Хамас" в централната част на Ивицата Газа, разположена в сградата на училище на УНРВА, агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Това съобщиха в четвъртък Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ). По данни на ООН, при удара са били убити между 35 и 45 души.

Това става на фона на обсъждания в момента план за примирие в Газа, представен миналата седмица от американския президент Джо Байдън. Израел все по-често е критикуван, че нарушава международното право с военните си действия срещу цивилни. Съдът на ООН дори разпореди на Тел Авив "незабавно да спре" офанзивата си.

Войната започна през миналия октомври, след като Хамас извърши безпрецедентна атака, при която бяха убити около 1200 души, а над 240 бяха отвлечени. Палестинската групировка е определяна като терористична от САЩ, ЕС, Израел и други държави.

Сградата на поразеното училище се намира в района на бежанския лагер Нусейрат. Според официално съобщение на ЦАХАЛ самолет на израелските военновъздушни сили е "нанесъл точен удар" по комплекса.

"В комплекса действаха терористи от Хамас и палестинския Ислямски джихад, които принадлежат към силите Нухба (подразделение на военното крило на Хамас - б.ред.) и са участвали в кървавото нападение срещу общности в Южен Израел на 7 октомври", заяви израелската армия в Телеграм.

В съобщението се твърди още, че преди нанасянето на въздушния удар са били предприети "редица мерки за намаляване на риска от нараняване на цивилни".

Местни журналисти казаха пред Би Би Си, че израелски военен самолет е изстрелял две ракети по класните стаи на последния етаж на училището в Нусейрат.

Директорът по комуникациите на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) Джулиет Тума, каза пред Ройтерс, че броят на убитите е между 35 и 45 души, но на този етап не може да предостави точни данни.

Според оценки на израелската армия в училището на ООН, е имало между 20 и 30 ислямистки бойци. Военният говорител подп. Петер Лернер каза, че много от бойците са били убити, но не знае дали има цивилни жертви при удара.

Ръководителят на пресслужбата на ръководеното от Хамас правителство в Газа Исмаил ас Сауабта и представител на здравните власти в палестинския анклав заявиха пред Ройтерс, че при израелската атака в Нусейрат са загинали 40 души, а 73 са били ранени. По думите им при удара са убити 14 деца и 9 жени.

Местни съобщават за интензивни бомбардировки в района. Благотворителната организация "Лекари без граници" (MSF) каза, че най-малко 70 мъртви, повечето жени и деца, са били приети в местна болница от вторник.

MSF цитира свой медицински екип на място, който е описал ситуацията в болницата Ал-Акса в Деир ал-Балах като "апокалиптична". Това е едно от единствените останали функциониращи здравни заведения в централната част на Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG