Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел бомбардира Южна Газа. САЩ призовават за повече внимание към цивилните


Според жители в Хан Юнис южният град е претърпял най-тежките бомбардировки досега в събота. Снимката е именно от 2 декември и на нея се виждат хора как носят чували и матраци на фона на разрушени жилищни сгради.
Според жители в Хан Юнис южният град е претърпял най-тежките бомбардировки досега в събота. Снимката е именно от 2 декември и на нея се виждат хора как носят чували и матраци на фона на разрушени жилищни сгради.

Израелската армия измести фокуса на своята офанзива към южната част на Газа на третия ден от подновените боеве. Военните казват, че целят командните центрове на Хамас, складовете за оръжие и военноморските сили, съобщава Би Би Си.

Новината идва, след като в петък боевете между Израел и Хамас бяха подновени след едноседмично примирие между враждуващите страни. Войната между тях започна в началото на октомври.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

В събота Израел нанесе удари по стотици цели и нареди евакуация в части от Ивицата Газа.

В неделя министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова Израел да спазва "моралната си отговорност" да защитава цивилни. Той каза, че страната има право да се защитава, но трябва и да внимава ожесточените атаки да не доведат до увеличаване на подкрепата за Хамас, вместо намаляване. Това бяха най-силните му коментари до момента, пише Асошиейтед прес.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис каза в събота, че твърде много палестинци вече са били убити, което е "опустошително" количество човешко страдание.

По-рано през деня жители в Газа, цитирани от Би Би Си, казват, че южният град Хан Юнис е претърпял най-тежките си бомбардировки от началото на войната. Той се намира в близост до пункта по границата с Египет Рафах. В южната част на Ивицата Газа има хиляди бежанци от северната част на анклава, съобщава Ройтерс.

В отговор Марк Регев, един от старшите съветници на израелския премиер Бенямин Нетаняху, каза, че Израел полага „максимални усилия“, за да избегне цивилни жертви. По думите му израелските сили за отбрана се опитват да бъдат „максимално прецизни в много трудна бойна ситуация“ и предупреждават предварително за атаки.

Преди началото на атаките Израел е наредил на гражданите в южните части да се евакуират, съобщават международните медии. В Ивицата Газа са били допуснати близо 50 камиона с медицинска и хуманитарна помощ.

Войната между Израел и Хамас започна на 7 октомври с нападение на ислямистката организация над Израел. При него загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници от Хамас.

Израел отговори на тази атака с пълномащабна офанзива, обстрел и блокада над Ивицата Газа, контролирана от Хамас.

Според местните власти, цитирани от ООН и международни агенции, до момента действията на Израел в Ивицата са довели до над 15 000 жертви от палестинска страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG