Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел нанесе удари по стотици цели и нареди евакуация в части от Ивицата Газа


Снимка от южните части на Ивицата Газа. Снимката е направена на 1 декември
Снимка от южните части на Ивицата Газа. Снимката е направена на 1 декември

Израелската армия е поразила над 400 цели след подновяването на сраженията в Ивицата Газа от петък насам. Поразени са цели както в северната, така и в южната част на територията, контролирана от Хамас, съобщават световните агенции.

Новината идва, след като в петък боевете между Израел и Хамас бяха подновени след едноседмично примирие между враждуващите страни. Войната между тях започна в началото на октомври.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Израелската армия е нанесла въздушни и артилерийски удари по южните части на Ивицата Газа. Досега атаките на Тел Авив бяха насочени предимно срещу северната част на анклава. По данни на армията на Израел в последните 24 часа са били нанесени удари срещу общо 400 цели и са били убити неизяснен брой членове на Хамас.

Контролираните от групировката здравни власти в Газа твърдят, че след подновяването на военните действия са загинали близо 200 палестинци.

В петък и събота ударите на Израел са били концентрирани в районите на южния град Хан Юнис и в близост до пункта по границата с Египет Рафах, съобщава Ройтерс. В южната част на Ивицата Газа има хиляди бежанци от северната част на анклава.

Преди началото на атаките Израел нареди на гражданите в южните части да се евакуират. Стотици жители на засегнатите райони са поели, натоварени с покъщнината си, на запад в търсене на убежище от боевете.

В Ивицата Газа са били допуснати близо 50 камиона с медицинска и хуманитарна помощ.

Двете страни си размениха обвинения за подновяването на военните действия. Според двете страни до продължаване на примирието не се е стигнало заради разминавания в преговорите за размяна на пленници.

В същото време стана ясно, че Израел е уведомил арабските държави, че иска създаването на буферна зона от палестинската страна на Ивицата Газа. Целта на Тел Авив е да направи невъзможни бъдещи нападения срещу територията си, които идват от анклава. Подобна мярка обаче може да влезе сила след приключването на обявената война.

В събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон очаква от израелската армия да „предприеме по-ефикасни стъпки“, свързани със защитата на живота на цивилните, както и да предотврати допълнителни разселвания на хора в територията на Ивицата Газа.

Войната между Израел и Хамас започна на 7 октомври с нападение на ислямистката организация над Израел. При него загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници от Хамас.

Израел отговори на тази атака с пълномащабна офанзива, обстрел и блокада над Ивицата Газа, контролирана от Хамас.

Според местните власти, цитирани от ООН и международни агенции, до момента действията на Израел в Ивицата са довели до над 15 000 жертви от палестинска страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG