Връзки за достъпност

Извънредни новини

Недопустимо за нарушители на международното право. Кабинетът отговори на заплахите на Русия заради паметника


Външната министърка Мария Габриел и премиерът Николай Денков
Външната министърка Мария Габриел и премиерът Николай Денков

България отхвърли обвиненията на Русия и на свой ред я критикува за "тежки нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека" заради войната в Украйна. Това става ясно от позиция на Министерския съвет дошла по повод нападките и заплахите на Москва във връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия (ПСА) в София.

Новината идва, след като във вторник говорителката на външното министерство на Москва Мария Захарова заплаши София, че „ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение“ и че с „с лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът буквално се изпраща на бунището на историята“.

Във вторник започна демонтажа на паметника. Това предизвика малобройни протести в негова защита.

Свободна Европа изпрати въпроси до Министерския съвет и Министерството на външните работи за това каква е позицията на страната по повод думите на Захарова и какви действия ще бъдат предприети в отговор.

„Сравнението с „нацизъм“ и „расизъм“ е недопустимо от страна на държава, която и в момента извършва тежки нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, а нейни ръководители са обявени за издирване от Международния наказателен съд“, пишат в отговора си до Свободна Европа от правителствената пресслужба.

В позицията се казва още, че „обвиненията в нацизъм са добре познати от времето преди неоправданата военна агресия срещу Украйна“.

Освен заплахата от Русия, демонтирането на ПСА предизвика и остри реакции от страна на президента Румен Радев и проруските партии БСП и „Възраждане“. В четвъртък заедно с „Има такъв народ“, те блокираха работата на Народното събрание, а като причина бяха посочени премахването на паметника и промените в конституцията.

Решението за преместването на паметника е взето още в началото на 90-те години от Столичния общински съвет (СОС). Досега обаче то така и не беше започнато.

През март 2023 г. СОС взе второ такова решение. През лятото областната управа задейства процедурата по премахването. По думи на областната управителка на София област Вяра Тодева монументът трябва да бъде отстранен в рамките на 59 дни.

Паметникът на Съветската армия е построен десет години след нахлуването на Червената армия в България. Това се случва в края на Втората световна война, когато СССР обявява война на страната. Малко след това се извършва деветосептемврийският преврат, с който идва комунистическата власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG