Връзки за достъпност

Извънредни новини

С умерена критика към ГЕРБ и ДПС "Продължаваме промяната" даде тон на предизборната си кампания


Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, 30 март 2024 г.
Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, 30 март 2024 г.

С умерена критика към ГЕРБ и ДПС и с хоризонт за още съвместни решения. Така премина партийният конгрес на "Продължаваме промяната". На него партията демонстрира и близостта си с "Демократична България" преди предстоящите парламентарни и европейски избори.

"Ето малко от рубриката "Нищо не свършихте", казва иронично съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев. На екрана се показва слайд с изброените постижения на партията от последните месеци.

Сред тях са влизането в Шенгенското пространство по въздух и море, безплатни лекарства за високо кръвно налягане, безплатни учебници за учениците до 12 клас и "рекорден бюджет" за отбрана.

Чуват се ръкопляскания, а десетки телефони в залата се надигат, за да направят снимка на постигнатото.

Така, в приповдигнато настроение, премина отворената част на конгреса на ПП, който се проведе през уикенда. На него по данни на партията присъстваха над 600 делегати от цялата страна, бивши и настоящи министри, както и кметовете на партията.

В първата част на конгреса говориха лидерите на ПП, но преди тях говориха лидерите на техния партньор - "Демократична България".

"Промяната няма алтернатива. Във ваше и в наше лице има един все по-добър отбор... В коалиция ни се налага отново да се явяваме на избори", каза съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов.

По време на речите си партийните лидери се съсредоточиха именно върху общото си партньорство и успехите, които са постигнали заедно. Критики към ГЕРБ и ДПС също не липсваха, но за разлика от преди, те бяха значително по-умерени.

"Решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски"

Конгресът беше открит от премиера в оставка Николай Денков. Той говори за провала на преговорите за продължаване на управлението на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Когато избирахме датите - 30 и 31 март, смятахме, че ротацията вече ще се е реализирала... Вместо това се оказа, че по същество днес откриваме нашата предизборна кампания за националните избори", каза Денков.

През април 2023 г. двете коалиции постигнаха така нареченото "джентълменско споразумение". Според него те трябваше да управляват в продължение на 18 месеца. През първите 9 от тях управляваше кабинет начело с Денков. На 6 март той подаде оставка, като позицията му трябваше да бъде заета от външния министър в оставка Мария Габриел.

Това обаче така и не се случи.

"Решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски. И това трябва да бъде ясно", каза Денков. Той зададе тон на критиката към двете партии - умерена и с хоризонт за бъдещи преговори.

Това се различава от предишните предизборни кампании на партията, в които председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски са посочвани като мафия и лица на задкулисието.

12 години управление на ГЕРБ

Критиката на другия съпредседател на ПП Асен Василев към ГЕРБ мина през числа и проценти.

"По отношение на БВП - за 3 години сме наваксали толкова, колкото за 12-те години управление на ГЕРБ", каза Василев. Той посочи и нарастването на пенсиите и средната работна заплата през последните три години.

В неделя пред БНР председателят на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов коментира, че за този период инфлацията също е висока - над 30%.

Василев посочи и влизането на България в Шенген като успех. Решението за това беше съобщено в края на 2023 г., 12 години след първото потвърждение от Европейската комисия, че страната изпълнява критериите. То обаче беше критикувано от опозиционните партии за това, че не включва сухопътните граници. По думи на Денков това може да се случи до края на 2024 г., ако политическата обстановка в страната не попречи.

Друг успех според Василев е бюджетът за отбрана. През февруари министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев съобщи, че България е сред 18-те държави от НАТО с рекорден бюджет за отбрана. През 2024 г. страната постигна и целта си за разходи за отбрана, равни на два процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Именно Тагарев беше един от министрите в правителството, към когото имаше множество критики както от опозицията, така и от ГЕРБ и ДПС.

Василев обаче концентрира речта си върху неравенството в България, като посочи, че по време на управлението на ГЕРБ то се е увеличило, а през последните три години има лек спад.

"По кой модел искаме да се развива България - европейски, при който доходите растат, неравенствата намаляват, без да се вдигат данъците и без пречки. Или латиноамерикански", попита той.

С поглед напред

"Между другото, не се срамувайте, бе, хора. Няма проблем. Кажете си: "ние сме едно", няма страшно от това. Ще бъде по-лесно и по-честно", каза Кирил Петков от сцената. Той съпостави снимка на Николай Денков с колаж на Бойко Борисов и Делян Пеевски и попита публиката кого предпочита за премиер.

Петков нито веднъж не ги спомена поименно, но се обърна към тях:

"Ще прекараме пак хиляди часове с вас, да си говорим, в спорове. Трябва да научите, че да си говориш с някого не означава да си съгласен с него и това ви го доказахме".

От сцената Петков говори за управлението с ГЕРБ и подкрепата от ДПС. "Имаше много сбъркани неща в модела, които лесно можеха да бъдат поправени централно", каза той.

Като следващи задачи пред партията той очерта назначаването на нови членове на регулаторните органи и на службите, както и приемането на нов Закон за съдебната власт. Именно тези теми станаха повод за неразбирателство между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Според данните на социологическо проучване на "Алфа Рисърч" от 6 март на предсрочни избори ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила с 23%. ДПС се очаква да бъде на четвърто място с по-малко от 10%. На второ място е ПП-ДБ с по-малко от 20%.

Останалите партии, които се очаква да влязат в парламента са "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". За да изберат правителство, партиите имат нужда от подкрепата на повече от половината депутати. Това означава, че и в бъдещия парламент може да се очаква коалиционно правителство.

"Когато се обяви конкурс, независимо за какво, той не трябва да бъде предварително уговорен", каза Петков и добави: "това ГЕРБ и ДПС не могат и не искат да го постигнат, затова отиваме на избори".

Въпреки това конгресът завърши с посланието на Петков - "готови сме да обсъждаме, но не и да предадем принципите си", насочено към същите две партии, а публиката отговори с аплодисменти.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG