Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В Русия започва нещо ново". Бунтът на Пригожин отслаби контрола на Путин, каза руски журналист


Монитори показват Владимир Путин по време на обръщението му към нацията на 24 юни
Монитори показват Владимир Путин по време на обръщението му към нацията на 24 юни

Бунтът на Евгений Пригожин отслаби контрола на руския президент Владимир Путин върху собствената му система. Това каза в интервю за грузинската служба на Радио Свободна Европа руският журналист и анализатор Константин Егерт - коментатор за германската обществена медия Дойче веле и бивш ръководител на бюрото в Москва на британската телевизия Би Би Си.

Вече не може да се смята, че “Путин упражнява пълен контрол върху страната”, каза още Егерт и добави, че в Русия “започва нещо ново”, което е възможно да бъде “по-лошо от настоящия режим”.

“Тези събития значително отслабиха контрола на Путин върху собствената му система”, каза Егерт.

“Създадоха хаос сред милионите руски държавни служители, на чиито рамене стои този режим... Мисля, че режимът на Путин, какъвто го познавахме, приключи и в Русия започва нещо ново.”

В петък вечерта основателят на “Вагнер” Евгений Пригожин обяви “марш на справедливостта” срещу ръководството на руската армия. В събота сутринта той обяви, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а конвой на “Вагнер” тръгна към Москва и стигна на 200 километра от руската столица. В събота вечерта Пригожин изненадващо прекрати похода на “Вагнер”, а впоследствие Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение Пригожин да замине за Беларус.

Константин Егерт. Снимката е от 2008 г.
Константин Егерт. Снимката е от 2008 г.

Константин Егерт каза, че “е много трудно да се каже” какво точно представлява случилото се в Русия през последните дни.

“Определено видяхме нещо, което изглеждаше като истински въоръжен бунт срещу Путин, въпреки че Путин не беше директно споменат”, каза журналистът. “Ясно е, че това подкопа и продължава да подкопава системата на Путин.”

Пригожин посочи като своя цел да свали ръководството на руското военно министерство, включително министъра Сергей Шойгу, както и началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов. Той не спомена името на президента Владимир Путин като една от своите цели.

Путин обаче определи случващото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

В събота вечерта Пригожин прекрати похода на наемниците си към Москва. Президентството в Беларус съобщи, че е била постигната договорка с посредничеството на Александър Лукашенко. По-късно Кремъл потвърди за споразумението и каза, че Пригожин ще замине за Беларус, а делото срещу него за “призив за въоръжен бунт” ще бъде прекратено.

Самият факт, че Лукашенко договори прекратяването на бунта на Пригожин значи, че в очите на руския бюрократичен апарат Путин вече не контролира събитията.

“Той разчита на Лукашенко да комуникира с Пригожин и това означава, че Путин, който сутринта каза, че Пригожин по същество е предател, сега преговаря с този предател [чрез] посредник, който се предполага, че е негов по-малък партньор”, каза още Егерт.

“Мисля, че няма друг начин да се обясни, освен с това, че Путин наистина беше уплашен и наистина имаше нужда от изход”, каза още журналистът.

Според Егерт договореният изход - Пригожин да спре похода на силите си към Москва и в замяна да му бъде позволено да замине за Беларус и обвиненията срещу него да бъдат свалени, е резултат от това, че и двете страни са разбрали, че “е най-добре за тях да се преструват, че са стигнали до споразумение.”

“Вече имаме нова политическа реалност [в Русия]”, каза още той. “Но това не е краят на тази история.”

Константин Егерт е руски журналист и политически анализатор. Той коментира събитията в Русия за германската обществена медия Дойче веле. Ръководил е бюрото в Москва на британската обществена телевизия Би Би Си и е бил водещ в независимия руски телевизионен канал “Дъжд”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG