Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Президентът няма да е началник на служебните правителства. Над София вече стърчи само постамент


Президентът Румен Радев не одобрява промените в конституцията.
Президентът Румен Радев не одобрява промените в конституцията.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Новото в конституцията
  • Схема за парче земя в София
  • Кийт Ричардс на 80

Промените в конституцията бяха одобрени на второ четене и вече са ясни. Днес предстои само последното трето четене. Българи с двойно гражданство ще могат да стават депутати и министри, президентът ще има ограничен избор за служебен премиер, парламентът ще продължава да работи при служебно правителство, а Висшият съдебен съвет ще се раздели на две.

Съдът разпореди да бъде прекратен демонтажът на Паметника на Съветската армия в София по искане на "Възраждане" и „Изправи се.БГ“. Мотивите на съда са, че не са представени документи, от които да става известно какво ще стане с фигурите и къде ще бъдат откарани. Областната управа ще обжалва.

Това се случи в деня, когато и последната фигура от най-високата част на паметника беше отнесена. Така над София в момента стърчи само един висок постамент.

Да се демонтират, да се преместят или направо да отиват за скрап? Колко са съветските паметници в България, как са издигнати и какво да се прави с тях? Гледайте разговора на Генка Шикерова с историка Михаил Груев, председател на Държавна агенция “Архиви”. Абонирайте са за канала на Свободна Европа в YouTube, за да не пропускате интересни интервюта. Ако пък сте в движение, може да слушате разговора и в Spotify.

Три важни истории

Парче земя в един от най-скъпите райони на София. Върху имота сега се намира единственото държавно киностудио. Много скоро обаче парцелът може да се окаже в други ръце и на мястото да се появи нов жилищен комплекс. Не пропускайте разследването на Генка Шикерова.

Ръкъводството на БНР беше извикано в Съвета за електронни медии, за да обясни защо не е излъчено интервюто на Петър Волгин с посланичката на Русия Елеонора Митрофанова. Не пропускайте и анализа на Борис Митов - Митрофанова или Волгин? Кой точно е причината за спирането на това интервю и за какво всъщност става дума в тази история.

По-рано ви разказахме за липсата на топла вода, неподходящите битови условия и недостига на персонал в Клиниката по детска клинична хематология и онкология в София. Вниманието предизвика реакция на институциите. Но тя няма да даде непосредствени решения, а онкоболните деца имат неотложни проблеми. Надежда Цекулова разказва кои са те.

Ако този бюлетин ви харесва, препратете имейла и на приятели. Ако пък вие сте го получили по този начин, тук може да се абонирате директно.

Унгария вдига ветото за Шенген

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че страната му ще оттегли своето вето за приемането на България в Шенген. Будапеща очаква отмяната на таксата върху преноса на руски газ да излезе в Държавен вестник.

Финландия подписа споразумение за засилване на военното сътрудничество със САЩ. По-късно Москва заплаши, че няма да остави това без отговор. По-рано руският президент Владимир Путин заплаши Финландия и каза, че е наредил създаването на нов военен окръг по границата.

Руската противовъздушна отбрана е свалила дрон близо до Москва. През последните Русия многократно съобщава за нападения с дронове в Москва. Летищата Внуково и Домодедово ограничиха полетите.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

От 80-те години, които навърши в понеделник, Кийт Ричардс е прекарал над 60 на сцената и по всичко личи, че няма намерение да спира. Без него Rolling Stones нямаше да е една от най-великите рок групи. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути".

Искрено Ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG