Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналист осъди Костадин Костадинов за клевета


Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е осъден да плати 5000 лв. обезщетение на журналиста Васил Иванов, съобщи в. "Сега" в петък, цитирайки bird.bg. Решението на Софийския градски съд (СГС) не е окончателно и може да бъде обжалвано и от двете страни.

Според съдебния акт, с който "Сега" се е запознала, присъдата е във връзка с обидни и клеветнически твърдения за Иванов, публикувани във Фейсбук профила на Костадинов през май 2020 г.

В публикациите си Костадинов твърди, че Иванов е направил "поръчков материал" и "прави това, което му кажат". Също така го обвинява, че е "зависим от системата и от тези, които му плащат да прави нереалистични и подвеждащи материали".

Първоначално Иванов поиска 26 хил. лв. като частичен иск от 100 хил. лв. Той съди и самата партия "Възраждане" за 10 хил. лв. като частичен иск от 50 000 лв., като съдът е отхвърлил това искане.

Новината идва дни след като Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде сигнал до временния главен прокурор Борислав Сарафов, в който се настоява за разпускане на "Възраждане" като противоконституционна. Сигналът е във връзка с редица публични прояви на членове на партията и техни привърженици през последните години, с които според правозащитниците те "целят да разрушат демократичния правов ред в България".

По-рано Софийският районен съд възобнови делото срещу Костадинов от март 2020 г. за разпространяване на невярна информация във връзка с пандемията от коронавирус, с която може да предизвика паника.

В края на юни Софийската градска прокуратура съобщи, че е възложила проверка дали депутат в 49-тото Народно събрание е подбуждал към насилие, дискриминация или омраза, като по информация на Свободна Европа става въпрос именно за Костадинов.

По-рано през годината привърженици на “Възраждане”, организирани от местни структури и депутати на партията, три пъти нападнаха прожекции на филм в три различни града. Те нахлуха и в магазин за бира в София. Също така депутати от партията два пъти попречиха на народния представител Явор Божанков да говори от парламентарната трибуна и заплашваха с физическа саморазправа депутата Манол Пейков.

На 14 юли Софийската градска прокуратура възложи проверка по сигнал за антисемитски фотоколаж, споделен в групата на "Възраждане" в Телеграм.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG