Връзки за достъпност

Извънредни новини

СДВР няма информация за Петьо Еврото, но все още охранява бившата му съпруга Любена


Любена Павлова, бившата съпруга на ексръководителя на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Пепи Еврото.
Любена Павлова, бившата съпруга на ексръководителя на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Пепи Еврото.

Столичната полиция продължава да охранява Любена Павлова, бившата съпруга на ексръководителя на столичното следствие Петьо Петров-Еврото. Това стана ясно от интервю на новия ръководител на СДВР старши комисар Любомир Николов за бТВ.

За назначената от прокуратурата охрана на Павлова стана ясно след публукувани снимки на Павлова от паркинга на мебелния магазин ИКЕА в София, на които се вижда как униформен полицай товари покупки в нейния джип. Кадрите бяха разпространени от Фейсбук страницата Squatting Slavs In Tracksuits, но по-късно публикацията беше свалена.

По-късно от вътрешният министър Калин Стоянов каза, че е намален броят на охраняваните от ведомството лица, без обаче да поясни дали Павлова продължава да бъде сред тях.

„Редуцирахме охраняваните лица след проведена среща с главния прокурор. Към настоящия момент действително охраняваме три лица, от които е и бившата жена на Петьо Еврото", каза Николов в четвъртък, но не разкри повече детайли по случая.

В края на май Павлова даде интервю пред неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ), в което потвърди, че Еврото е ръководил схема за търговия с влияние, в която “на заплата” са били следователи, прокурори, съдии и полицаи. По думите на Павлова участниците в схемата са били мотивирани не само с пари, но и с апартаменти, коли, заплахи, компромати и обещания за кариерно израстване.

Сред обвинените от нея беше и назначеният от ВСС като временно изпълняващ функцията на главен прокурор Борислав Сарафов.

Междувременно прокуратурата и МВР проведоха акция в София, след която стана ясно, че Петров е в неизвестност и е обявен за издирване. Той получи задочно обвинение за принуда и незаконни записи.

По думи на Николов СДВР няма информация за това къде точно се намира Петьо Петров, но доколкото му е известно той е в чужбина. Той добави, че в столичната полиция не се извършва проверка за това дали служители на МВР са помогнали на Петров да избяга по време на акцията срещу него.

Петьо Петров е бивш следовател и основен персонаж в аферата "Осемте джуджета", обект на едноименното разследване на АКФ от 2020 г. Тогава асансьорният производител Илия Златанов разказа, че е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, включително чрез заплахи от Петров, тогавашната му жена Любена и бившия съсобственик на охранителната фирма "Делта гард" Димитър Спасов - Митко Каратиста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG