Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нито от януари, нито от март. Енергийната комисия не се разбра за ранното спиране на руския петрол


Лукойл
Лукойл

Енергийната комисия не подкрепи нито едно от двете предложения за ранното спиране на вноса на руски петрол в България. Предложението на ГЕРБ-СДС беше това да се случи от 1 януари, а на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) - най-късно от 15 март.

Новината идва на фона на сблъсъци в управляващата коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, свързани с назначенията в регулаторите, както и с отмяната на вноса за руски петрол.

България е единствената страна в Европейския съюз (ЕС), която получи специално изключение (дерогация) от европейските санкции срещу Русия, с които беше забранен вносът на руски петрол по морски път. То важи до края на 2024 г.

Новината за неуспеха на енергийната комисия идва, след като през юли управляващите партньори от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха отпадането на дерогацията да стане до октомври 2024 г. През последните седмици обаче ГЕРБ и ДПС поискаха това да се случи възможно най-скоро. Компромисният вариант, който беше предложен от ПП-ДБ, беше периодът от 1 до 15 март 2024 г. Във вторник обаче ГЕРБ поиска дерогацията да отпадне от 1 януари.

В сряда след проваленото гласуване в комисията председателят на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че ПП-ДБ държат дерогацията да отпадне през март, за да може премиер да бъде не Николай Денков, а Мария Габриел.

"На практика нашите колеги от партията на промяната считат, че ако нещо лошо се случи по времето на тези два месеца, е проблем за тях, но ако се случи от 1 март нататък, вече не е проблем за тях“, каза той.

След няколко поредни парламентарни избори, през 2023 г. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС постигнаха споразумение за временно управление с няколко основни приоритета. То включва ротация на премиера на правителството. За първите 9 месеца на управлението това е Николай Денков, а за следващите 9 - Мария Габриел.

Предстои и двата законопроекта да се гласуват в пленарната зала, като заявката на председателя на енергийната комисия Делян Добрев е това да се случи още в четвъртък. Ако нито едно предложение не бъде прието, срокът за спиране на вноса на руския петрол остава октомври 2024 г.

През ноември срокът за отпадането на дерогацията за внос на руски петрол доведе до напрежение между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

ГЕРБ и ДПС предлагаха законопроект, с който тя да отпадне 3 дни след приемането на текста. ПП-ДБ обаче не бяха съгласни, като казваха, че е по-добре това да се случи след края на зимния сезон, тъй като запасите от петрол може да се изчерпят бързо. В крайна сметка партиите се споразумяха окончателно това да се случи през март.

Във вторник обаче Делян Добрев предложи това да се случи още през януари, като той съобщи, че има подкрепата на ДПС. Каза и че е разговарял със съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов, който също е заявил подкрепата си.

Дерогацията засяга руския енергиен гигант "Лукойл". В началото на ноември доклади показаха, че Русия е получила над 1 млрд. евро благодарение на дейността на компанията в България вследствие на изключението от европейските санкции.

По-рано във вторник "Лукойл" съобщи, че обмисля да продаде бизнеса си в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG