Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще поемем ясно отговорността". ПП-ДБ решава какво ще прави с втория мандат за съставяне на правителство


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков

Във вторник коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще съобщи какво ще предприеме с втория проучвателен мандат за съставяне на праивтелство. Това ще случи, след като отделните партии в коалицията проведат национални съвети в понеделник.

"Аз ви гарантирам едно - нито ще се крием зад преговорни екипи, нито ще се правим, че ни няма, а ще поемем ясно отговорността за втория мандат", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков.

Новината идва, след като в понеделник Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Ако парламентът гласува връщането на първия мандат във вторник, следващият проучвателен мандат ще бъде връчен на ПП-ДБ като втора политическа сила.

ГЕРБ вече казаха, че няма да преговарят за съставяне на правителство с втория или третия мандат. Останалите партии в парламента - "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ", вече казаха, че предпочитат да има нови избори. Единствената партия, която твърди, че ще предложи кабинет, ако получи третия мандат, е "Възраждане".

В неделя премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ да не се отказва от ротацията. Тогава Денков направи последното си предложение - Мария Габриел да бъде премиер и външен министър, каквото беше първоначалното желание на ГЕРБ, а останалите министри да бъдат непроменени. Той обаче поиска да бъде подписано споразумение за реформи.

Според Кирил Петков единствената разлика между предложението на Денков и това на Мария Габриел от седмица по-рано е било споразумението.

"За нас това означава, че ГЕРБ не са готови за реформи в съдебната система, службите и в регулаторите", каза Петков.

През април 2023 г. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС постигнаха така нареченото "джентълменско споразумение" за ротационен кабинет. Според него през първите 9 месеца премиер трябваше да е Николай Денков, след което той да подаде остава, а постът му да бъде зает от Мария Габриел.

Преди датата за ротацията обаче ГЕРБ поиска повече власт, коалиция за пълен мандат, смяна на министри. ПП-ДБ пък поиска конкретен план за реформи, който да включва и механизъм за избор на кадри в ключови институции. Това предизвика напрежение между двете коалиции.

Николай Денков подаде оставка на 6 март. Две седмици по-късно Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен мандат със състав на правителство, който обаче не беше съгласуван с ПП-ДБ.

Въпреки призивите за подновяване на преговорите и за постигане на съгласие и от двете партии, това не се случи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG