Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Криза" с мигрантите или битови конфликти. Какво се знае за инцидентите с чужденци


Полицаи с автомати охраняваха столичния булевард "Витоша" след две сбивания с участие на чужди граждани.
Полицаи с автомати охраняваха столичния булевард "Витоша" след две сбивания с участие на чужди граждани.

Полицаи с автомати в центъра на София. Протест под надслов "Вън мигрантите от България". Твърдения за "криза на сигурността" и искания за "радикални мерки".

Всичко това се случи през последните дни след няколко отделни инцидента, в които бяха замесени и чужденци. Става дума за две сбивания на бул. "Витоша" в столицата, едно в квартал "Овча купел" и един опит за граждански арест в село Храбрино.

Заради случаите в София МВР изкара допълнителни полицаи по улиците и извърши стотици проверки.

Впоследствие министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че случаите са различни и конфликтите не са били "на расова основа". В понеделник той ясно каза и че през последната година няма увеличение на инцидентите с мигранти в страната.

Въпреки това по-рано същия ден председателите на ГЕРБ и на ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски внесоха в парламента предложения за законодателни промени с аргумента, че има "заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток". По темата се включиха дори и ресторантьорски организации, които поискаха незабавни мерки, защото според тях е застрашено "спокойствието на гражданите и туристите".

Какво знаем за отделните инциденти с участието на чужденци?

Гражданският арест на студенти

На 7 март bTV съобщи, че чуждестранни студенти по медицина са били объркани с нелегални мигранти и задържани от жители на село Храбрино, което се намира близо до Пловдив. Всъщност обаче чуждите граждани учат в Пловдивския университет.

Местните хора, извършили гражданския арест, са казали, че младежите са излезли от гората, изглеждали са дезориентирани, не са говорели български, били брадати, и затова те са решили да ги спрат и да извикат полиция.

"Адмирираме бързото подаване на сигнали, когато хората станат очевидци на закононарушения или престъпления, но такъв начин на действие не е приемлив. В случая се оказва, че това са група млади хора, тръгнали на туристическа обиколка в региона", каза тогава говорителката на пловдивската полиция Анелия Влахкинова.

Първият инцидент на бул. "Витоша"

Малко по-късно беше съобщено за друг случай, който няма връзка с предния. При него става дума за сбиване вечерта на 6-и срещу 7-и март на бул. "Витоша" в София.

По думите на вътрешния министър Калин Стоянов инцидентът се разиграва между няколко български и няколко чуждестранни граждани, като нападнатите са две непълнолетни момчета и непълнолетно момиче, които са български граждани.

Впоследствие полицията е задържала двама чужденци – на 24 г. от Египет и на 20 г. от Сирия. Те са се познавали с другите младежи и конфликтът им е от личен характер, каза Стоянов.

"Имаме горе-долу яснота, че нападателите и пострадалите са имали взаимоотношения. Преди побоя е имало словесна свада между тях и впоследствие в възникнало напрежението. Лека телесна повреда с хулигански подбуди", допълни и главният секретар на МВР Живко Коцев.

Множество полицаи охраняваха протеста под наслов "Вън мигрантите", който се проведе край сградата на МВР в София в неделя.
Множество полицаи охраняваха протеста под наслов "Вън мигрантите", който се проведе край сградата на МВР в София в неделя.

Вторият инцидент на бул. "Витоша"

Другият инцидент е от 8 март, когато към 21 часа на същия булевард български граждани нападат няколко чужденци. По думите на главният секретар на МВР Живко Коцев нападнатите са британски студенти от пакистански произход, които учат медицина в София.

Има двама пострадали с леки травми - единият на крака, а другият - на главата, съобщиха от МВР. Те са били откарани в "Пирогов".

От полицията казаха, че мотивът за нападението е грабеж. Един от чужденците е съобщил, че телефонът му е бил откраднат. За нападението е задържан 16-годишен български гражданин, известен на полицията за кражби и грабежи.

"Притеснително е, че авторите на това престъпление са непълнолетни лица с богато криминално минало. Четвъртият е малолетен", каза още главният секретар Живко Коцев.

"Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа", написа по-късно във Фейсбук и министърът в оставка Калин Стоянов.

Сбиването в бежанския център

Тези случаи обаче бяха обвързани и с друг, с който нямат връзка. В петък вечерта е възникнал конфликт в Центъра за бежанци в "Овча купел", който се разраства на бул. "Монтевидео". На видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда, че мигранти тичат, някои от които с различни предмети.

"По последните данни, които имаме, става въпрос за битов инцидент. Две момчета се сбиват, прераства в конфликт между повечето. След побоя е подаден сигнал в МВР. При реакцията на властите бежанците се разпръскват", каза директорът на регистрационно-приемателния център Милена Методиева пред Нова телевизия.

От полицията уточниха, че има един леко пострадал - с рана на веждата.

Реакциите

Последните три случая обаче предизвикаха силни реакции. Още в събота Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и жандармерията съобщиха, че ще осигурят засилено полицейско присъствие в центъра на София и в кв. "Овча купел".

Общо над 100 души бяха задържани в София през уикенда, като по информация на БНР почти всички задържани са проверени и скоро след това са освободени.

В неделя вечерта в столицата се проведе и протест на националистически организации, в който участваха и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и лидерът на НФСБ Борис Ячев. От ГЕРБ и ВМРО поискаха и извънредно заседание на Столичния общински съвет, за да бъдат взети мерки за сигурността в града.

Въпреки пояснението на вътрешния министър, че е установено, че инцидентите не са били на расова основа обаче, исканията за "радикални мерки" срещу мигрантите продължиха и в понеделник.

Тогава лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски внесоха предложения за поправки в Закона за МВР и Закона за администрацията, с които да се увеличи капацитетът на Гранична полиция с 1264 щатни бройки "за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите".

В същото време Калин Стоянов посочи, че последната година няма увеличение на случаите на инциденти с мигранти у нас.

"От септември месец миналата година значително засилихме присъствието на границата, това вече дава своя резултат. Наистина няма място за притеснение", каза той.

През последните месеци множество партии и организации повдигнаха темата за мигрантите в България. Това се случи, след като страната стана част от Шенгенското пространство по въздух и вода. Условието за това беше България да изпълнява стриктно задълженията си по Дъблинския регламент, според който търсещите убежище не могат да избират страната, в която да им бъде предоставена защита, а това се случва в държавата от ЕС, в която те са регистрирани първоначално.

Това означава че ако те са били регистрирани първо в България, другите страни членки могат да ги връщат обратно, спазвайки регламента.

Именно това условие стана повод за внушения от страна на "Възраждане", БСП - Корнелия Нинова, ИТН, ВМРО и други, че България ще бъде "залята" от мигранти. Правителството няколко пъти вече опроверга това, като каза, че става дума за пропаганда, дезинформация и фалшиви новини.

Обяснено. Защо няма да дойдат "неограничен брой бежанци" след Шенген
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG