Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Навални е агент на ЦРУ и МИ-6". Митрофанова поднесе цветя пред съветски паметник в София


Елеонора Митрофанова с карамфили пред паметника на съветските войници в Лозенец.
Елеонора Митрофанова с карамфили пред паметника на съветските войници в Лозенец.

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова каза, че загиналият руски опозиционер Алексей Навални и съпругата му са агенти на американските и британските разузнавателни служби ЦРУ и МИ-6. Тя направи това след поднасяне на цветя пред съветски паметник в столичния кв. "Лозенец" в четвъртък.

Твърдението на Митрофанова не почива на проверима достоверна информация. То става факт, след като вдовицата на руския опозиционер Юлия Навалная публично заяви, че "Путин уби бащата на моите деца". В петък управата на затворите в Русия съобщи за смъртта на Навални, а ден по-късно екипът на опозиционера потвърди информацията.

Смъртта му предизвика остри международни реакции, както и акции за почитането му в множество градове в Русия. Над 400 души, които отдадоха почит на Навални през уикенда, бяха арестувани.

"Разберете, Навални е агент на ЦРУ и МИ-6. И жена му, по същия начин - какво ли не прави, само и само да очерни Русия", каза Митрофанова пред медиите в петък.

Заедно с делегация от посолството и представители на БСП тя поднесе цветя пред паметника на съветски войници в столичния кв. "Лозенец" по повод деня на Съветската армия 23 февруари. В предишни години това се случваше на паметника на Съветската армия, но той вече е частично демонтиран и ограден.

Митрофанова каза още, че засега "всичко, което е имало до момента, са само евтини спекулации по въпроса". Добави и, че Навални е бил сериозно охраняван.

"Изобщо нямаме никакъв интерес от смъртта му", обобщи тя официалната позиция на Кремъл по темата.

Митрофанова говори пред служители на посолството си, политици от БСП и русофилски организации в кв. "Лозенец", 22 февруари 2024 г.
Митрофанова говори пред служители на посолството си, политици от БСП и русофилски организации в кв. "Лозенец", 22 февруари 2024 г.

Поднасянето на цветята предизвика протест пред Столичната община, организиран от гражданското сдружение БОЕЦ. Групата съветници от ПП-ДБ-СС настоя в декларация кметът Васил Терзиев, избран от същата коалиция, да забрани церемонията. Събитието беше определено като "триумф на смъртта".

В отговор кметът Терзиев каза, че, "ако някой иска да протестира, нека иде пред външно министерство". Той уточни, че от Министерството на външните работи са му изпратили нота с молба "за извършване на съответните действия по компетентност". Според кмета на София тези действия се изразяват в това да бъде осигурено безопасно протичане на проявата.

Терзиев каза още че, че режимът е съгласувателен и няма как общината да забрани поклонението. На въпрос как е успял да забрани пронацисткото шествие Луковмарш, той добави, че става дума за различни разрешителни режими.

Луковмарш всъщност се проведе в събота, тъй като заповедта на СО за прекратяването му беше издадена, след като шествието вече беше преминало през софийските улици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG