Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: МВР вече официално е на ГЕРБ. Радев пак ядоса Украйна


Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Добро утро. Най-важното днес:

  • Пак вот на недоверие
  • Израел и “Хамас” спират огъня
  • Петте шахматистки

Парламентът днес отново гласува вота на недоверие срещу правителството, поискан от БСП, “Възраждане” и ИТН за политиката в отбраната. Първите две гласувания се провалиха, защото ГЕРБ и ДПС не влизаха в залата. Сега нещата изглеждат договорени. Премиерът Николай Денков спря да иска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов и дори го похвали, че е тръгнал “в правилна посока”.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната - Демократична България” Кирил Петков каза, че Стоянов е предложение на ГЕРБ и потвърди коментирани отдавна съмнения.

Повод за последната размяна на реплики станаха безредиците по време на протеста срещу Българския футболен съюз. Свободна Европа проучи стъпка по стъпка всички действия преди този протест и стигна до извода, че МВР не само не предотврати насилието, а дори го улесни.

Кой стои зад ескалацията на протеста? Има ли политически сценарий? Гледайте Студио България с Генка Шикерова, която търси отговори на тези въпроси заедно с колегите Борис Митов и Николай Лавчиев. Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни истории. А ако сте в движение и предпочитате да слушате този разговор, може да го направите в канала ни в Spotify.

Как работят различните санкции

Колегите в “Медиапул” пишат, че тече надпревара между структурите по издигането на санкционирания от САЩ за корупция Делян Пеевски за лидер на партията. Номинации вече има от Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Благоевград, Бургас, Добрич, Велико Търново, Стара Загора, Кърджали и Русе.

Като стана дума за санкции - Черна гора беше близък съюзник на Москва, но след началото на войната страната се присъедини към европейските санкции срещу Русия. Черна гора каза, че е запорирала активите на над 30 руснаци от черния списък на Брюксел. Това обаче не е вярно. Не пропускайте тази невероятна история.

Няма топла вода. Няма физическо пространство. Няма персонал. Няма костно-мозъчни трансплантации. Какво се случва в Клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ „Царица Йоанна“ - Надежда Цекулова разказва.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

10 години от Евромайдан

Президентът Румен Радев нарече контраофанзивата на Украйна стратегическа "грешка". Украйна му отговори с позиция, в която се казва, че думите му обслужват интересите на Русия.

Германия ще даде нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 1,3 милиарда евро, каза министърът на отбраната Борис Писториус в Киев.

Преди 10 години украинците започнаха първата си контраофанзива, каза президентът Володимир Зеленски в деня, в който през 2013 г. започнаха големи проевропейски протести, известни като Евромайдан.

Йеменските бунтовници - хути, които отвлякоха кораба "Галакси лийдър" с двама българи на борда, поставиха като условие спиране на войната между Израел и Хамас, за да започнат преговори.

Войната спира, но засега само за 4 дни. Правителството на Израел се споразумя с Хамас, която е обявена за терористична организация от ЕС и САЩ. Сделката предвижда освобождаване на до 80 заложници и допускане на хуманитарна помощ в Газа.

Човек на деня

Пет жени спечелиха историческо първо злато за България на Европейското първенство по шахмат. Това са Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева. Те са Човек на деня на Свободна Европа.

Нургюл Салимова пък спечели златен медал за индивидуалното си представяне на първенството.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин този бюлетин в пощата си.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG