Връзки за достъпност

Извънредни новини

Народното събрание прие на първо четене по-тежки наказания за телесна повреда


Стою Стоев, Даниел Лорер и Мартин Димитров от ПП-ДБ по време на извънредното заседание на парламента в понеделник.

Парламентът одобри на първо четене в понеделник нови промени в Наказателния кодекс (НК). Измененията предвиждат по-тежки наказания за нанасяне на лека и средна телесна повреда.

Промените бяха приети на извънредно пленарно заседание, дни след като бяха разгледани от правната комисия миналия четвъртък.

Те идват в отговор на обществения натиск след тежкия случай на насилие срещу 18-годишно момиче от Стара Загора. Младата жена е обезобразена в края на юни с макетен нож, а заподозрян е бившият ѝ приятел. Той е задържан, а после пуснат на свобода, а престъплението е квалифицирано като „лека телесна повреда“.

В отговор на общественото възмущение по случая, на 1 август ДПС, ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) внесоха два законопроекта за промени в НК и в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Депутатите прекъснаха лятната си ваканция, за да обсъдят текстовете.

Впоследствие от „Възраждане“ също внесоха свой законопроект за промени в НК.

Според предложенията на ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ максималното наказание за нанасяне на средна телесна повреда ще се увеличи от 6 на 8 години лишаване от свобода. При леката телесна повреда ще отпадне налагането на пробация като възможно наказание, а глобата ще се увеличи.

Тези предложения бяха единодушно приети от депутатите в пленарна зала.

Промените, внесени от „Възраждане“, включват минимален праг от 3 месеца лишаване от свобода при нанасяне на лека телесна повреда. Ще се промени и изискването за системност, когато едно престъпление се квалифицира като извършено в условията на домашно насилие.

Това изискване означава, че трябва да са налице поне три отделни акта на насилие от един и същ извършител, за да започне наказателно преследване. От „Възраждане“ предложиха само един предшестващ акт да бъде достатъчен.

Законопроектът на „Възраждане“ беше подкрепен и от ГЕРБ и БСП, а ПП-ДБ и ДПС гласуваха против.

Наказателният кодекс се променя за втори път в рамките на две седмици. На 28 юли бяха приети по-тежки наказания за причинителите на катастрофи и за някои престъпления, извършени по хомофобски подбуди.

По-рано в понеделник, след повече от шест часа дебати, парламентът одобри нови промени и в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). С тях се предвижда право на защита на хора, преживели насилие в условията на интимна връзка, но само когато става въпрос за отношения между мъж и жена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG