Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къде е тялото на Алексей Навални?


Протест в Берлин след новината за смъртта на Алексей Навални.
Протест в Берлин след новината за смъртта на Алексей Навални.

Майката на Алексей Навални иска да получи тялото на сина си още от събота, но в отговор чува само твърдения, които се изключват взаимно. Трима лекари обясняват кое е необичайното в цялото криене - доцент Маргарита Каменова от София, Александър Полупан от Москва, Константин Балонов от Бостън.

В събота и неделя Людмила Навална е изминала няколко пъти разстоянието между три града отвъд Полярния кръг. На едното място са й потвърдили, че синът й е мъртъв, а тялото е изпратено в моргата на областния град Салехард, която е отворена. Моргата е била затворена. Служител е обяснил по телефона, че тялото първо е било доставено в друг град - Лабитнанги.

Това са разстояния от по 34 до 56 километра, но с добре екипирана кола те се изминават за почти двойно повече време, отколкото на юг. Ще се върнем по-късно на въпроса как се кара в снега. Засега важното е в това, че нито екипът на Навални, нито член на семейството са виждали тялото.

Алексей Навални е лидер на руската опозиция, изпратен в затвора по изфабрикувани обвинения през февруари 2021 г. В петък, 16 февруари, той е починал в трудовата колония до град Харп отвъд Полярния кръг, съобщиха руските власти. Ден по-късно екипът му потвърди новината.

Отговорността за тази смърт лежи върху президента Владимир Путин, казаха много световни политици.

Думата "отговорност" се отнася до две възможни причини за смъртта на Навалнии. Той или е бил убит чрез пряка намеса в организма, както смятат много руски анализатори, или тялото му „просто“ не е издържало на ежедневния тормоз в затвора.

Откакто е лишен от свобода, Навални е бил изпращан в карцера 27 пъти, лишаван от храна, вода, топлина и лекарства. По данни на правозащитничката Ева Меркачова Навални е прекарал в карцера над 300 дни за по-малко от три години.

По-рано, през август 2020 той беше отровен с Новичок на руска територия и спасен от лекари в Германия. Журналистическо разследване установи, че отравянето е планирано и извършено от руските тайни служби.

Аутопсията и тялото

В нормални условия нещата протичат така - прави се аутопсия и след това тялото се дава на близките. В случая с Навални няма информация да е била извършена аутопсия, няма сигурни данни къде е тялото, не е ясно защо близките не се допускат до него.

Екипът на Навални твърди, че на един от адвокатите са казали, че "проверката" (вероятно аутопсията) е извършена и не е установено нищо „криминално“ в причините за смъртта. Но на друг адвокат са казали в Следствения комитет на град Салехард, че причината за смъртта още не е установена. Уточнили са, че повторно е взет материал за нова хистологическа експертиза.

Какво не е наред:

  • Ако властите искат да покажат, че смъртта е настъпила по естествен начин, те би трябвало веднага да проведат аутопсия и да предадат тялото за по-нататъшни анализи, казва Константин Балонов от Tufts Medical Center в Бостън, тъй като не би имало какво да крият.
  • Тялото е нужно, за да се извърши аутопсия, която да посочи причината за смъртта, каза за Свободна Европа доц. Маргарита Каменова от патологоанатомията на „Пирогов“. За нея въпросът е защо тази аутопсия в Русия може да се е забавила с толкова време – повече от два дни след обявената смърт. Тя казва, че обичайното време за провеждането й е след шестия час от настъпилата смърт.
  • В България материалът за хистологичен анализ се взима по време на аутопсия. След като тя приключи, тялото може да бъде предадено на близките, казва още тя.
  • За Константин Балонов, който е помагал на Навални след отравянето му с Новичок, има значение кога се провежда една аутопсия, защото някои аномалии не могат да бъдат открити след определено време. Той дава пример: острият инфаркт може да бъде установен до около 24 часа след смъртта. Евентуална тробмоемболия обаче би била видима и дни по-късно.
  • Ако човек е починал след побой или от прободна рана, следите биха останали, казва Маргарита Каменова. Но не е така с отровите – за разлика от арсена, който остава в тялото много дълго време, има много други отрови, които биха били неуловими при аутопсия, проведена със закъснение от дни, казва тя.

От какво е настъпила смъртта

Има две хипотези, изнесени от прокремълски власти.

Пропагандистката Маргарита Симонян цитира свои източници, според които Навални е починал от „откъснат тромб“.

В затвора са казали на майката на Навални, че той е починал от синдром на внезапната смърт.

Източник от моргата казва пред „Новая газета“, че по тялото на Навални е имало синини, каквито служителят е виждал при пациенти, починали след конвулсии (защото хората са се опитвали да овладеят конвулсиите и така са нанесли синините).

Какво не е наред:

  • Двете посочени причини са две различни заболявания, казва Маргарита Каменова. Но и двете се развиват много бързо;
  • При нито една от двете посочени причини за смъртта няма конвулсии, казва още тя;
  • И за двете причини може да се предполага преди аутопсията, но при внезапната смъртност е нужно да е имало и постоянно наблюдение над починалия. Тогава, казва Каменова, смъртта настъпва за минути;
  • Д-р Александър Полупан, който е лекувал Навални след отравянето му с Новичок, оспорва израза от официалното съобщение за смъртта на Навални: че му е "станало лошо след разходка“. Полупан казва, че внезапната смъртност и „откъсването на тромб“ са случаи, при които нямаш време да осъзнаеш, че ти е станало лошо.

Кога е настъпила смъртта

Навални е починал в петък, 16 февруари, след разходка, на която му е станало лошо, гласи официалното съобщение на регионалната Федерална служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН). До тази новина няма достъп в момента.

Екипът на спешната помощ е пристигнал за 7 минути от най-близкия град – Лабитнанги, написа прокремълската „Интерфакс“. Лекарите са се опитвали да спасят живота на затворника в продължение на 30 минути.

В това първо съобщение не е посочен час на смъртта, а само датата. Но ден по-късно майката на Навални получава официално известие за смъртта, където е посочен часът: 14,17 ч местно време (или 12,17 ч. московско време).

Какво не е наред:

  • Разходката на затворници в карцера се провежда в 6,30 сутринта местно време (4,30 ч. московско), беше писал Навални по-рано. Ако смъртта му е настъпила внезапно след разходката, тя няма как да се е случила цели 8 часа по-късно.
  • Часът на смъртта, посочен в известието до майката, е само 2 минути преди официалното съобщение на ФСИН. Две минути са недостатъчни за написването и публикуването на текст от няколко абзаца, дори и да предположим, че някой го диктува.
  • Линейката не може да измине за 7 минути разстояние от 34 км в снега отвъд Полярния кръг.
  • Затворник от колонията, в която беше Навални, казва пред руското издание „Новая газета Европа“ (днес в изгнание), че е знаел за смъртта на Навални още в 10 сутринта (8 ч. московско време) в петък. Вечерта преди съобщението за смъртта вечерната проверка е била съкратена, което обикновено се е правело в навечерието на празници. След това се е чул на три пъти звукът на пристигащи в колонията автомобили. На сутринта е бил проведен обиск („пълен тараш“) сред затворниците. Иззели са телефони, карти и дори бързовари, за които дотогава са си затваряли очите. Източникът си го е обяснил с предстояща инспекция на затвора. „Бърза помощ“ не е била видяна в петък.

Накратко: часът на смъртта, посочен в официалното известие, не съвпада с поне три други фактора. Тялото на Навални не е видяно от никого и не е известно къде е. Анонимни източници, цитирани от кремълската пропаганда, говорят за две различни причини за смъртта, които могат да се установят само с аутопсия, но няма данни, че аутопсията е била проведена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG