Връзки за достъпност

Извънредни новини

Български войници няма да бъдат изпращани в Украйна, казаха Тагарев и Денков


Министърът на отбраната Тодор Тагарев и премиерът Николай Денков в пленарната зала
Министърът на отбраната Тодор Тагарев и премиерът Николай Денков в пленарната зала

Български войници няма да бъдат изпращани в Украйна. Това потвърдиха премиерът Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев в Народното събрание, където бяха изслушани от депутатите по искане на БСП.

Изказванията им идват на фона на две събития от близките дни. Едното е конференцията в Париж, на която Тагарев присъства, а френският президентът Еманюел Макрон не изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна. А второто - визитата на Денков в Киев, където се срещна с президента Володимир Зеленски по повод втората годишнина от войната, която Русия води.

След думите на Макрон лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини българското правителство, че готви изпращането на български военни на фронта в Украйна. Тя не посочи аргументи за обвиненията си.

"Още преди много месеци казах, че докато съм министър-председател, няма да има обсъждане и изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило, няма да се промени. Аз и в лично качество съм против", каза Денков в четвъртък.

"България не обсъжда, няма намерение да изпраща, няма намерение да обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна", каза и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

В отговор на въпроси на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" той посочи, че срещата в Париж е била работна с цел обмяна на мнение. На нея не е било предвидено да се взимат решения и да се подписват документи, "така че няма какво да съм подписвал", каза министърът.

Той добави и че не е обсъждано двустранно споразумение с Украйна в сферата на сигурността, за каквото трябва да има решение на парламента.

По повод подписаното заявление в Украйна с премиера Денис Шмигал Денков отговори на въпрос, че страната ни не поема нови ангажименти, а е потвърдила подкрепа за активизиране на съвместно производство на оръжия, техника и боеприпаси.

"За момента не се обсъжда и не е обсъждано двустранно споразумение между България и Украйна. Ако се пристъпи към подготовка на такъв документ, той ще бъде внесен за ратификация от Народното събрание", допълни премиерът и съобщи, че текстът на заявлението е публикуван на сайта на Министерския съвет.

Изслушването на Тагарев в парламента идва ден след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски настояха той да бъде отстранен от поста заради забавянето на военната помощ за Украйна, за която има решение на Народното събрание. Самият Тагарев каза, че заради тези атаки обмисля дали сам да се оттегли, но добави, че няма да подаде оставка преди предстоящата ротация в кабинета.

В началото на март се очаква Денков ще подаде оставка като премиер и на негово място да застане вицепремиерът и външен министър Мария Габриел (ГЕРБ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG