Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Три дни минават и все е сряда. Русия иска да остави Украйна без ток. Иран ѝ помага с дронове


Вежди Рашидов трябваше само да открие Народното събрание, а го председателства вече трети ден.
Вежди Рашидов трябваше само да открие Народното събрание, а го председателства вече трети ден.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Парламентът още няма председател
  • Гешев още разследва Мата Хари
  • Д-р Славяна Ушева

Днес първото заседание на Народното събрание продължава за трети ден. Резултатът след общо осем гласувания досега е, че няма резултат и парламентът все още няма председател. Тук сме подредили накратко цялата история.

Но ако ви интересуват и детайлите - ето ги: в сряда имаше 4 неуспешни гласувания и вечерта “Продължаваме промяната” оттегли своя кандидат Никола Минчев. На следващия ден “Демократична България” призова ГЕРБ също да изтегли своя кандидат Росен Желязков. Това не се случи и поредното гласуване отново не избра председател.

Тогава “Продължаваме промяната” поканиха всички на публични консултации. Малко по-късно ГЕРБ оттегли своя кандидат Росен Желязков и призова или да изберат най-възрастния, или посочения от третата партия, ДПС.

След това никой не се отзова на поканата на “Продължаваме промяната” за консултации. Представителите на партиите отново се събраха на т.нар. председателски съвет, но отново не постигнаха резултат.

Междувременно, най-възрастният депутат - Вежди Рашидов, се отказа от номинацията на собствената си партия, ГЕРБ.

В един момент Йордан Цонев от ДПС получи най-много гласове, но избор така и не беше направен. Днес това започва отначало.

Разследването за Мата Хари продължава

“Учудващо е, че Народното събрание, вместо да даде резултат, започва с конституционна криза”, каза президентът Румен Радев в Брюксел. Той призова парламента да приеме подготвения от служебното правителство бюджет за 2023 г.

Служебният министър на финансите Росица Велкова представи проекта, в който се залага дефицит от 6,6 на сто, нов дълг от почти 16 млрд. лева, годишна инфлация от 6,4% и ръст на икономиката само от 1,6 на сто.

Главният прокурор Иван Гешев гостува в “Първа точка”, подкастът на Полина Паунова в “Капитал”. Той каза, че разследването за т.нар. Мата Хари, за снимките от спалнята на Борисов с кюлчета и пачки, все още продължава.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате за най-важното, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Три истории

Ако имате време днес за една история, то нека бъде тази - “Хванаха котето, но не видяха бомбите”, пише Генка Шикерова и обяснява “какво не е наред в руската версия за Кримския мост”.

Конфискация, обиски, цензура. Тук може да научите какво носи обявеното от Путин военно положение в окупираните украински области.

Намерете още 4 минути днес, за да гледате тази видео история - "Срам ме е". Какво казват руснаци, които бягат от мобилизацията.

Споделете вашето мнение. Очакваме ви на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

“Онези, иранските дронове”

Русия е минирала язовир на Днепър и подготвя взривяването му, за да наводни повече от 80 населени места, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Москва продължава да използва високоточни оръжия, за да извърши нови атаки срещу украинската енергийна инфраструктура.

Украйна въведе ограничения в електроснабдяването на цялата територия заради пораженията по енергийните ѝ централи, нанесени от руските атаки.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че всички данни сочат, че Иран снабдява Русия с дроновете, използвани в последните атаки.

Говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом каза, че Иран е изпратил дори експерти в Крим, които да помагат за изстрелването на дроновете.

Москва отрича това, но висш служител на военното министерство се изпусна в телевизионно предаване и помоли да не го питат “за онези, иранските дронове”.

Искате ли да получавате всичко най-важно директно в телефона си - присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber.

От Лондон до Пекин

Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка по-малко от два месеца, след като встъпи в длъжност.

Един човек без име, известен като "човекът от моста", се превърна в предизвикателство за непробиваемата цензура в тоталитарен Китай. Неговият индивидуален протест се сдоби с последователи по целия свят.

Човек на деня

Тя има няколко специализации в чужбина, но решава да остане в България. Д-р Славяна Ушева е част от екипа, който използва иновативен метод за лечение на жени с ранен карцином на гърдата. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG