Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ иска оставката на Калин Стоянов заради полицай, пребил младеж на плаж Градина


Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушването си в Народното събрание, 11 юли 2024 г.
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушването си в Народното събрание, 11 юли 2024 г.

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) поиска оставката на служебния вътрешен министър Калин Стоянов.

Поводът за това е случай с полицай, задържан за побой над младеж в бар на плажа Градина до Созопол. Инцидентът от 1 юли доведе до изслушване на Стоянов по искане на ПП-ДБ по време на заседанието на парламента в четвъртък.

Стоянов каза, че полицаят Христо Петров е временно отстранен от работа и вероятно ще бъде уволнен. Малко по-късно районната прокуратура в Бургас му повдигна обвинение за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Новината идва, след като през ноември миналата година ПП-ДБ отново поиска оставката на Стоянов. По това време той беше вътрешен министър в редовното правителство с мандата на ПП-ДБ, подкрепено и от ГЕРБ и ДПС.

Тогава поводът беше полицейското насилие на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) в София. Видеа, публикувани от протеста, показаха как полицаи нападат хора и задържат демонстранти в малките улички.

В крайна сметка ПП-ДБ оттегли искането си за оставката на Стоянов, а той остана вътрешен министър и в настоящото служебно правителство на Димитър Главчев.

Ето какво знаем досега за побоя на плажа Градина, заради който оставката на Стоянов беше отново потърсена.

Какво се случва на "Кайт бар"

Инцидентът, за който става дума сега, е от 1 юли, около 3 часа през нощта. Младежите Владимир Радев и Валентин Захов се забавляват в "Кайт бар" на плажа Градина. Разказват във Фейсбук, че сядат на ремарке, което мислят за част от декора на заведението.

Ремаркето се обръща и оставена върху него пица пада на земята. Идва мъж с жилетка на охранителната фирма "Делта гард" и започва да се кара на младежите за съборената пица. Те му предлагат пари за нова, но следва удар върху Валентин Захов.

Приятелят му Владимир Радев опитва да държи сметка на охранителя за действията му, но той го удря многократно с "проблясващ метален предмет". Според потърпевшия това най-вероятно е бокс. Вследствие на ударите 19-годишния младеж е със счупена челюст.

Извиканите полицаи пристигат след около 40 минути.

Според правния експерт в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов съществен въпрос е какви мерки ще се предприемат спрямо полицаите, които са получили сигнал за случилото се на партито, но са заявили, че "нямат право да влязат" на местопроизшествието.

Полицай с жилетка на "Делта гард"

Полицаят Христо Петров е задържан за побоя 10 дни по-късно, въпреки че пострадалите са дали негови снимки на дошлите на място полицаи. На 5 юли приятел на пострадалия разпространява снимки на извършителя в социалните мрежи и едва след споделянето им в полицейски групи се разбира, че става въпрос за Петров.

Това каза в сряда главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Арестуваният заподозрян е патрулен полицай в Четвърто районно полицейско управление в Бургас. Той е 21-годишен, работи в МВР от 25 октомври миналата година и е в изпитателен срок.

Петров е бил с жилетка на охранителната фирма "Делта гард", която има ключова роля в аферата "Осемте джуджета". Фирмата отрича заподозреният да има връзка с нея. Допуска, че полицаят си е намерил сам жилетка, за да влезе на събитие безплатно.

Министерството на вътрешните работи (МВР) каза, че проверява случая.

Първоначално в МВР e подадена информация, че вероятният извършител на побоя е надзирател от близкото затворническо общежитие в Дебелт. Тази версия не е потвърдена. След това е проверена информация, че извършителят може да е служител на МВР. Така е станало ясно, че става дума за Петров, каза пред парламента служебният вътрешен министър Калин Стоянов.

Преди да започне работа като полицай, Христо Петров е работил като охранител. Ще се проверява дали в момента на инцидента не е работил все още като такъв, каза Стоянов. Полицаят вече е временно отстранен от длъжност, добави Стоянов и изрази увереност, че той скоро ще бъде уволнен.

Прокуратурата повдигна обвинение на полицая

Малко по-късно в четвъртък районната прокуратура в Бургас повдигна обвинения срещу полицая - за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Това съобщи пред журналисти прокурор Мария Маркова.

За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от две до десет години. Петров е задържан под стража до 72 часа. Делото е в етап на разследване. Задържаният е и с мярка, която забранява той да напуска пределите на страната.

Продължава събирането на свидетелски показания, установява се в какво качество обвиняемият е присъствал на събитието, добави прокурорката.

Адвокатът на обвиняемия Бойчо Боев каза, че полицаят е охранявал обекта на доброволни начала, не е бил нает на работа. Той е носил брандираната жилетка на "Делта гард", дадена му от другите охранители на обекта.

ПП-ДБ иска оставката на Стоянов

Заради побоя над младежа ПП-ДБ поиска оставката на вътрешния министър. Коалицията ще изпрати писмо с мотиви до президента Румен Радев, каза депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков пред журналисти.

"Вътрешният министър не може да се справи с проблемните системи в МВР, защото не разсея съмненията, че служители събличат пагона и обличат униформи на частни охранителни фирми", каза той.

По думите му фирмата "Делта гард" е сраснала със структурите на МВР.

"Трябва да се направи проверка на тази охранителна фирма, защото не може да покрие със своя числен състав договорите, които сключва за охрана на обекти, особено по Южното Черноморие", каза депутатката от ПП-ДБ Стела Николова.

Не за първи път ПП-ДБ иска отстраняване на Калин Стоянов. Той е начело на МВР от миналото лято, когато беше избран кабинетът на Николай Денков, подал оставка в началото на март тази година.

Кабинетът трябваше да се смени с такъв, излъчен с мандат на ГЕРБ, съгласно споразумението за ротация между ПП-ДБ и ГЕРБ. Преговорите обаче бяха провалени. Една от линиите на несъгласие беше свързана именно със Стоянов. ПП-ДБ искаха той да бъде сменен на министерския пост, но ГЕРБ и ДПС го защитаваха.

В началото, когато Стоянов оглави МВР, за него се знаеше, че е експертна номинация на ПП-ДБ. По-късно коалицията обяви, че всъщност е бил предложен от ГЕРБ. После се появиха данни, че Стоянов е близък и с ДПС. Стоянов остана начело на МВР и като служебен министър в правителството на Главчев. ГЕРБ и ДПС никога не са имали критики към него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG