Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП и ДБ ще се явят заедно на европейските и националните избори


"Продължаваме промяната" даде пресконференция след края на двудневното си общо събрание в София, 31 март 2024 г. На снимката на преден план: лидерите на партията Кирил Петков (вдясно) и Асен Василев.
"Продължаваме промяната" даде пресконференция след края на двудневното си общо събрание в София, 31 март 2024 г. На снимката на преден план: лидерите на партията Кирил Петков (вдясно) и Асен Василев.

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) ще се явят заедно на националните и европейските избори през юни. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков на пресконференция в неделя след края на двудневното общо събрание на ПП. Те се явиха като коалиция и на последните предсрочни парламентарни избори през април миналата година.

В събота партията откри предизборната си кампания и заедно с лидерите на коалиционните си партньори от ДБ оцени съвместното си управление с ГЕРБ и обсъди провала му. В неделя ПП избра нови ръководни органи, без избор на нови лидери, и определи кандидатите си за евролистата.

Кирил Петков и Асен Василев са начело на новия Изпълнителен съвет на ПП. В него влизат още Николай Денков, Никола Минчев, Даниел Лорер, Калина Константинова, Лена Бориславова, Венко Сабрутев, Венеция Нецова - Ангова, Христо Петров, Андрей Цеков, Методи Байкушев и Петър Куленски.

Окончателната подредба на евролистата ще стане ясна след обсъждане с ръководството на ДБ. Водач в нея ще е Никола Минчев, а сред издигнатите от ПП ще бъдат Даниел Лорер, Настимир Ананиев, Христо Петров, Деница Симеонова, Искрен Митев, Христо Даскалов.

На изборите коалицията ПП-ДБ ще се стреми към "задължително първа позиция", каза Петков. Според него това е напълно възможно, защото "българският народ видя, че не сме се съгласили да се извърши само ротация, без реформи в службите за сигурност, съдебната система и регулаторите".

Петков и Василев потвърдиха и казаното в събота, че са склонни да разговарят с ГЕРБ след изборите. В неделя Асен Василев каза, че биха преговаряли с "всеки, който е готов да подкрепи европейския път на България".

Изборите за европейски парламент предстоят на 9 юни. Предсрочните парламентарни избори президентът Румен Радев е вероятно да насрочи на същата дата. Това зависи от това дали определеният от него кандидат за служебен министър - председателят на Сметната палата Димитър Главчев - успее да сформира правителство до седмица, което Радев да одобри.

До шестите поред предсрочни парламентарни избори за последните три години се стигна, след като ПП-ДБ и ГЕРБ не успяха да изпълнят предварителното си споразумение за общо управление. Според него в първите девет месеца мандатът е у ПП-ДБ с премиер Николай Денков, а в следващите девет трябваше да има правителство на ГЕРБ начело с Мария Габриел.

След изтичането на уречения срок Денков подаде оставка, но вместо очакваната ротация с Габриел, ПП-ДБ и ГЕРБ не успяха да се разберат нито за състава на новото правителство, нито за предстоящите реформи. Затова и върнаха неизпълнени мандати за кабинет. Радев избра да даде третия, последен мандат, на "Има такъв народ", която също го върна неизпълнен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG