Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Идва електронна лична карта. Корупцията в земеделието е на фокус. Сбогом на Иван Станчов


Управляващите ще работят за въвеждане на личната електронна идентификация в личната карта, но също така и в смартфона, каза Асен Василев.
Управляващите ще работят за въвеждане на личната електронна идентификация в личната карта, но също така и в смартфона, каза Асен Василев.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Разследването на трагедията
  • Развитието на преговорите
  • Изчезващите хора

По-големите ученици също могат да се върнат в класните стаи, дори и да не се тестват. Условието е поне половината деца в един клас да имат зелен сертификат.

За последното денонощие още 687 души бяха приети в болници с COVID-19. Над 87 на сто от тях не са ваксинирани. Починаха още 120 човека.

Това е четири пъти повече от жертвите в новата трагедия, която потресе Европа - най-малко 31 човека се удавиха в Ламанша, след като са се опитали да стигнат от Франция до Великобритания с малка лодка. Това е “най-голямата трагедия с мигранти досега”, каза френски министър.

В България продължава разследването на инцидента на магистрала “Струма”, който отне живота на поне 44 души. Автомобилният състезател и експерт по пътна безопасност Димитър Илиев анализа пътя в този участък и демонстрира как подобен инцидент е бил неизбежен.

Почина Иван Станчов - един от доайените на българската дипломация, бивш посланик на България във Великобритания и бивш външен министър.

Прокуратурата е започнала проверка срещу служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Обвинителите са поискали разсекретяване на данъчна и осигурителна тайна на Рашков. Засега не е известно защо.

Общото събрание на Софийския университет подкрепи ректора Анастас Герджиков да остане на поста си. Той участва неуспешно в изборите за президент и получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС.

Изпратете ни вашето мнение на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Бъдещото правителство

Преговорите за програма на ново правителство продължават. Екипите на “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” са се съгласили за въвеждане на електронна идентификация с чип в личната карта още в първите 6 месеца.

Очакваният бъдещ премиер Кирил Петков определи земеделието като ключова сфера за антикорупционната дейност на правителството. “Това е пълно безумие”, реагира той на факта, че няма публична информация за получателите на най-големи субсидии.

В сферата на здравеопазването и четирите партии постигнаха съгласие, че трябва да отпаднат клиничните пътеки и да се върви към въвеждането на диагностично свързани групи.

И докато в повечето области преговорите вървят гладко, то в енергетиката нещата не са точно така. БСП изрично настоя в програмата да се запише строителството на АЕЦ “Белене”, докато останалите предлагат ядрената енергетика да се развива в Козлодуй.

Договорено е малкият бизнес да може да започва дейност, дори и да не е получил отговор от администрацията. Т.е. подава необходимото, декларира, че отговаря на условията и в някакъв кратък срок започва да работи. Това е принципът на мълчаливото съгласие, обясни в интервю за Свободна Европа Георги Ганев от ДБ.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Накратко около света

Социалдемократи, зелени и либерали договориха новото правителство на Германия с канцлер Олаф Шолц.

Магдалена Андершон стана първата жена премиер на Швеция, но подаде оставка само няколко часа по-късно.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган каза няколко думи за икономическата си визия и турската лира рязко поевтиня.

Лукашенко обяви за екстремистка най-старата медия в Беларус, вестника “Наша нива”.

В Китай изчезват хора, които по някакъв начин са подразнили властите. Изчезват и влиятелни, изчезват и обикновени хора. Обикновено се случва по един и същи начин. Разказваме как.

Присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber. Вече можете да получавате всичко най-важно направо в телефона си.

И две препоръки

Той е Мадс Микелсен и е нещо средно между ходеща реклама на родната си Дания, жива културна икона и секссимвол. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Когато е на 3, той започва да свири по слух, а на 7 вече е във Виенската консерватория със специално разрешение. Тази седмица в рубриката Малки истории за велики европейци ви разказваме за румънския Моцарт - Джордже Енеску.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG