Връзки за достъпност

Извънредни новини

Статуя на Пригожин беше открита на гроба му в Санкт Петербург на рождения му ден


Статуя на Евгений Пригожин беше открита до гроба му в Санкт Петербург, 1 юни 2024 г.
Статуя на Евгений Пригожин беше открита до гроба му в Санкт Петербург, 1 юни 2024 г.

Статуя на покойния основател на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин беше открита на гроба му в Санкт Петербург в събота. На 1 юни загиналият при подозрителна самолетна катастрофа миналото лято милиардер щеше да навърши 63 години.

"Вагнер" изигра ключова роля във войната в Украйна. В края на юни 2023 г. групировката начело с Пригожин обаче организира кратък бунт срещу Кремъл с мотива, че на наемниците в Украйна не се изпраща достатъчно оръжие. Путин нарече случилото се "нож в гърба" и "предателство".

След това Москва постигна споразумение с Пригожин, с което бунтът беше прекратен. Голяма част от наемниците се преместиха в Беларус или се присъединиха към руската армия. Пригожин и други представители на "Вагнер" загинаха в самолетна катастрофа в Тверска област през август 2023 г.

Десетки поддръжници и служители на частната военна компания "Вагнер" поднесоха цветя пред новооткритата бронзова статуя, която изобразява Пригожин изправен в цял ръст.

Приживе той дълго време беше смятан за близък до руския президент Владимир Путин. Заради успешния си ресторантьорски бизнес и множеството си договори за кетъринг, сключени с Кремъл, той беше наричан Готвача на Путин.

Руснаци поднасят цветя пред статуята на Евгений Пригожин на гробищата в Санкт Петербург, 1 юни 2024 г.
Руснаци поднасят цветя пред статуята на Евгений Пригожин на гробищата в Санкт Петербург, 1 юни 2024 г.

След началото на руската инвазия срещу Украйна обаче Пригожин все по-често започна да критикува руското военно ръководство и в частност министърът на отбраната Сергей Шойгу. Така се стигна до краткотрайния бунт на "Вагнер" през миналия юни.

Въпреки че Пригожин и бойците му накрая се отказаха от похода си към руската столица след намесата на беларуския президент Александър Лукашенко, този епизод остава като най-опасният момент от четвъртвековното управление на Путин, отбелязва Франс прес.

Два месеца по-късно, през август 2023 г., Пригожин загина в самолетна катастрофа между Москва и Санкт Петербург. Кремъл отрече да има нещо общо с инцидента. По-късно Путин публично нарече Пригожин "талантлив" човек, който обаче е извършил "грешки".

В средата на май критикуваният от Пригожин Шойгу се раздели с министерския си пост. Той беше заменен от икономиста Андрей Белоусов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG