Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата иззе всички дела от прокурора по "Барселонагейт" и още един обвинител


Снимката е илюстративна. На нея се виждат прокурори, които протестират в София на 2 май 2023 г. след нападение над кортежа на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.
Снимката е илюстративна. На нея се виждат прокурори, които протестират в София на 2 май 2023 г. след нападение над кортежа на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Стефан Христов вече няма да работи по т.нар. дело "Барселонагейт", по което е проверяван бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. От него, както и от колегата му Иван Първанов са иззети всички наблюдавани от тях досъдебни производства, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Причината са образуваните срещу двамата дисциплинарни производства заради забавени дела. Те са уличени в това, че са допуснали забавяне на общо шест разследвания.

Новината за дисциплинарните производства идва след началото на проверка на разследванията за престъпления, извършени от магистрати, депутати и членове на Министерския съвет, възложена от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Проверката установи "неритмичност" по разследването “Барселонагейт”, както и по още шест дела, сред които дело за шпионаж срещу висш военен и магистрат.

Отвеждането на Христов и Първанов от делата, по които работят, е станало с постановления на петима апелативни прокурори от София. Прокуратурата съобщи още, че на градския прокурор на София Илиана Кирилова е указано да бъдат определени нови екипи от прокурори, които да поемат делата на двамата.

Изборът трябва да бъде направен на случаен принцип.

“Барселонагейт” е разследването за евентуална схема за пране на пари през къща в Барселона, по която испанските власти подозират връзка с Борисов. То се бави вече 3 години.

По разследването се е работило интензивно едва след 15 май тази година, т.е. след началото на противопоставянето между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов, посочва докладът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG