Връзки за достъпност

Извънредни новини

От първо лице за протеста срещу БФС. Как Николай и Георги прекараха една вечер, в която искаха да са на мач


Николай Ганчев, спортен журналист в Дарик
Николай Ганчев, спортен журналист в Дарик

Единият е бил на работа, а другият е бил в една от агитките. Надали се познават лично. Общото между Николай и Георги е в това, което са преживели в София в четвъртък вечерта - протест срещу шефовете на футбола, вандализъм, започнат от феновете, а накрая - полицейски побой.

"Лягайте!" - това чува Николай Ганчев няколко часа след началото на протеста на футболните фенове в четвъртък. В този момент той е обграден от полицаи и се подчинява.

Ганчев е журналист от Дарик и е на протеста, за да отразява събитието. Малко преди 20 часа той се намира на ул. "Иван Вазов" в центъра, недалеч от Националния стадион "Васил Левски", където българският национален отбор се изправя срещу унгарския.

А протестът е срещу Българския футболен съюз (БФС), обвинен от феновете в това, че съсипва българския футбол. Напрежението е засилено заради това, че федерацията е направила всичко възможно мачът да се играе пред празни трибуни. Този протест прерасна във вандализъм на феновете и доведе до побой от жандармерията. Този побой стана възможен, след като полицията избута хората от булеварда до стадиона към малките улички.

"[Полицаите, застанали на тясната улица] казаха "вървете напред, вървете напред", където също имаше техни колеги и униформени, които пък от своя страна казаха "вървете назад". В момента, в който тръгнахме назад, тези, които реално ни казаха да вървим напред, вече бяха стеснили периметъра", казва Ганчев.

Тогава хората, които са обградени, са принудени да седнат. По думи на Ганчев там има хора, които са разкървавени, както и такива, които са бити. Той обаче казва, че в случая няма провокации, а доста хора дори са извадени от бара, който се намира наблизо.

Първоначално протестът трябваше да се проведе на самите трибуни на Националния стадион по време на футболния мач между България и Унгария. Но УЕФА, с помощта на БФС и МВР, обяви мача за рисков, искаше да го премести в два други града, а накрая го насрочи за София, но без публика.

Сблъсъци и ескалация

"Палеха се кофи, бутаха се огради, парапети се рушаха, но като цяло нищо, което да наложи подобно отношение от служителите на реда", казва Ганчев.

Протестът е замислен като мирен. В началото привържениците на различните футболни отбори дори са разделени. Георги също е там. Заедно с всички фенове на ЦСКА той тръгва от стадион "Българска армия".

"Полицаите не ни позволиха да минем от там, откъдето искахме, и блокирахме "Орлов мост". Тогава ни пуснаха и ни насочиха към Софийския университет, а от там към Министерството на спорта", казва той.

В един момент всички фенове на различни футболни отбори се събират. По думи на Георги това се случва след насоките на полицията. Дори и тогава обаче протестът остава мирен. Това, което му прави впечатление е, че много от хората носят пиротехника със себе си - бомби и сигнални ракети.

В четвъртък на различните входове на протеста бяха изградени пропускателни пунктове, където хората трябваше да бъдат претърсвани, а подобни предмети да бъдат изземвани. Георги обаче не е от претърсените.

"В един момент по полицията почнаха да се хвърлят фойерверки, сигнални ракети. Като цяло да замерват полицаите, но към този момент само с пиротехника", казва той.

Георги не е сред хората, които стоят директно срещу полицаите. Когато вижда, че напрежението ескалира, от хората, които са там, разбира, че е пристигнала маскирана жандармерия.

"Това явно е подразнило ултрасите. Започна много сериозна ескалация. Имаше хора, които мятаха бутилки по полицаите. Имаше един човек, който метна клон. Ние стояхме отстрани. Една минута по-късно се чуха сирените с "Внимание, внимание" и в този момент почнаха да насочват към нас водното оръдие", казва той.

Малко след това хората започват да бягат и са разпръснати по страничните улици. Чува се силен шум - вероятно от първата взривена кофа за боклук.

"Видяхме свалени на земята хора. Имаше един човек, когото биеха с палка. Цялото му лице беше разкървавено, докато е на земята. Имаше едно дете, което беше напръскано с лютив спрей", разказва Георги.

В социалните мрежи се появиха и много видеа, на които се вижда безразборен бой с палки, насочен дори и към хора, които не участват в протеста.

Много агитки и една цел

В петък сутринта СДВР съобщи, че са били задържани 33 души, а 33 полицаи са били ранени. Според тях това е било предизвикано от агресия между отделните фракции. Присъствалите там хора обаче казват друго.

"Нямаше спречквания между агитките. Всички ние се бяхме обединили с една единствена цел – да поискаме оставката на Борислав Михайлов, Йордан Лечков и като цяло на изпълкома на БФС", казва Георги.

Той става свидетел как фенове на различните фракции си подхвърлят закачки, но въпреки това казват, че са там с обща цел. Той самият стои до фенове от "Черно море" и "Ботев Пловдив", но това не води до никакво напрежение.

"Цялата тази ескалация можеше лесно да се избегне, ако бяха допуснали феновете да протестират на стадиона", казва той.

Същата теза по-рано в петък подкрепи и Димитър Бербатов, който също присъстваше на протеста. Пред бТВ той сподели, че пред Националния стадион е видял "безпрецедентно обединение на феновете". Бербатов е един от основните критици на Борислав Михайлов. По време на изборния конгрес през 2021 г. той беше кандидат за президент на федерацията.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG