Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд отхвърли референдума срещу еврото. "Възраждане" протестира със сено и тор


"Възраждане" организира протест пред КС по повод референдума за запазване на лева, 8 февруари 2024 г.
"Възраждане" организира протест пред КС по повод референдума за запазване на лева, 8 февруари 2024 г.

Конституционният съд (КС) окончателно потвърди, че референдум за запазването на лева като парична единица няма да се провежда.

Решението дойде на фона на протест на привърженици на проруската партия "Възраждане". В четвъртък съдът се произнесе именно по тяхното искане да се обяви за противоконституционно решението на 49-то Народно събрание да отхвърли провеждането на референдума.

През април миналата година "Възраждане" внесе около 600 хил. подписа за провеждане на референдум за това дали левът да остане единствената официална валута до 2043 г.

Впоследствие парламентът отхвърли предложението, а парламентарните групи на "Възраждане", "Има такъв народ" и от независимият депутат Радостин Василев (общо 49 депутати) обжалваха решението. Президентът Румен Радев също осъди решението на парламента, което го спъва да насрочи дата за референдум.

На заседанието в четвъртък 11 от 12-те конституционни съдии са гласували за отхвърлянето на обжалването на решението на парламента. Мотивът им е, че законът забранява с референдум да се решават въпроси, които са вече уредени в сключени от България международни договори, а такъв може да се проведе само преди ратификацията на тези договори, съобщи специализираният сайт Лекс.

С особено мнение сред съдиите е бил Янаки Стоилов. Атанас Семов също е подкрепил мнозинството, но със специално становище. Стоилов и Семов са от квотата на президента Румен Радев.

С второ решение конституционните съдии са отклонили с единодушие другото искане на депутатите от "Възраждане", "Има такъв народ" и независимия Радостин Василев. То е за произнасяне дали е съобразен с Конституцията въпросът на референдума "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?".

Привърженици на "Възраждане" подпалиха автомобил пред КС, 8 февруари 2024 г.
Привърженици на "Възраждане" подпалиха автомобил пред КС, 8 февруари 2024 г.

Същия ден още преди заседанието на Конституционния съд симпатизанти на "Възраждане" се събраха пред сградата на Министерския съвет, където е и съдът. Те запалиха димки и пиратки, изсипаха бали сено и оборска тор . Те подпалиха и автомобил, на който пише "Оставка, предатели" и блокираха движението в района.

"Конституционният съд днес ще извърши престъпление", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. По думите му протестите ще продължат в събота и неделя.

Протест на "Възраждане" пред КС, 8 февруари 2024 г.
Протест на "Възраждане" пред КС, 8 февруари 2024 г.

През септември стана ясно, че правителството се цели България да приеме еврото от 1 януари 2025 г. Влизането в еврозоната е един от приоритетите, около които се обединиха коалициите, които участват в управлението - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България".

"Възраждане" обещава да предоговори членството на България в ЕС и да организира референдуми за напускане на ЕС и НАТО. Тези обещания обаче противоречат на водената досега външна политика и невъзможни за изпълнение. Процесът по интеграция в еврозоната е възприет още с подписването на договора за присъединяване на България към ЕС.

"Възраждане" открито и без доказателства говори за "вреди", които България търпи от членството в ЕС и НАТО. Според експерти обаче тези твърдения са неверни и опасни.

България нито може да договори различни условия за своето членство в ЕС от това на останалите държави, нито може да проведе референдуми за членството си в ЕС или НАТО. Последното е недопустимо, защото българската конституция и закон не го разрешават.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG