Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаят с обезобразената жена се ползва за оправдание на конституционните промени според Радев


Президентът на България Румен Радев
Президентът на България Румен Радев

Случаят с обезобразеното момиче в Стара Загора се ползва, за да се оправдават промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. Това каза президентът Румен Радев в понеделник.

Обвиненията му идват, след като по-рано от ПП-ДБ казаха, че част от внесените предложения целят прокуратурата да заработи по-ефективно именно при такива дела като това в Стара Загора.

В понеделник Радев разкритикува проекта, като каза, че в последните месеци се наблюдава "банализацията на фашистки тези и деяния", както и "настъпление срещу демокрацията и свободата". По негови думи проектът за промени в Конституцията е част именно от това "настъпление".

"Не е проява на добър вкус да се оправдават нелепите промени в Конституцията със зловредното деяние, което се случи в Стара Загора", каза още Радев в отговор на журналистически въпрос.

Става дума за случая на 18-годишна жена, която беше обезобразено от 26-годишен мъж преди месец, като казусът стана известен едва преди дни и предизвика силно обществено недоволство и критики към властите, че са се забавили в разследването.

Радев определи случая като "недопустимото варварско деяние" и добави, че са необходими и промени в различни закони, свързани с ясни критерии за престъпленията и за тежестта на наказанията при насилие.

Думите му идват, след като в събота ПП-ДБ публикува позиция по случая.

"Затова се борихме три Народни събрания за приемането на Закона за защита от домашно насилие. Затова тази седмица заседавахме до късно, за да променим Наказателния кодекс, така че да има повече ефективни присъди. Затова внесохме проект за изменение на Конституцията в глава Съдебна власт, който предвижда структурни промени за повече справедливост и ефективност на прокуратурата. Не е достатъчно. Необходими са още промени", написаха тогава от коалицията.

В неделя Кирил Петков коментира още, че е нужно да има отчетност на начина, по който прокурорите движат дела като това в Стара Загора, и добави, че проектът за промени в Конституцията цели да постигне това.

Президентът Радев нападна проекта за промени в Конституцията още в сряда, когато го определи като "юридически неграмотен и политически порочен". Тогава той каза, че вместо реформа в съдебната система проектът предлага "национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция и отнемане на изборни права".

Проектът за промени беше внесен в парламента от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в петък и предвижда разделяне на Висшия съдебен съвет на два отделни органа, орязване на правомощията на главния прокурор, ограничаване на мандатите на кметовете до два поредни и индивидуална конституционна жалба.

Президентът демонстрира неодобрението си към управляващото правителство с премиер от ПП-ДБ още по време на връчването на мандата, с който беше сформирано то. Тогава коалицията получи втория проучвателен мандат, а Радев я посъветва да не го оползотворява.

Управляващата прозападна коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ критикува Радев за проруските му позиции и действията на служебните правителства, назначавани от него през последните две години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG