Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев изрази подкрепа за промени в Изборния кодекс и поиска проверки по скандала с машините


Румен Радев защити машинния вот и каза, че на серия от избори той е довел до значително намаляване на невалидните бюлетини.
Румен Радев защити машинния вот и каза, че на серия от избори той е довел до значително намаляване на невалидните бюлетини.

Румен Радев определи като „очевидна“ нуждата за промени в Изборния кодекс. Според президента е необходима проверка и анализ на всичко, което доведе до отмяната на машинния вот за първия тур на местните избори.

Думите на Радев идват на фона на сериозни критики от страна на правителството и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) срещу решението на ЦИК да отмени машинния вот на изборите на 29 октомври. Тогава комисията оправда решението си с доклад на ДАНС, който по думи на премиера Николай Денков е дал "началото на саботажа срещу машинното гласуване", което беше отменено от ЦИК след настояване на всички партии, освен ПП и ДБ.

В петък министър-председателят изпрати до президента предложение за освобождаването на председателя на ДАНС Пламен Тончев, който беше назначен по време на служебните правителства на Радев.

„Всички отговорни институции с ангажименти към тези избори трябва да направят много дълбок анализ, много ясен отчет и да видим къде се скъсаха нещата, така че днес да имаме такава ниска активност“, каза в неделя Радев. Той призова институциите и партиите да работят за връщането на доверието към изборния процес, както и към гласуването с машини.

Президентът защити машинния вот и каза, че той е показал, че е ефективен начин за намаляване на невалидните бюлетини и нарушенията на серия от избори.

Макар че определи като „очевидна“ необходимостта от промени в изборното законодателство, той добави, че не може всеки парламент да се занимава с тази дейност.

По подобие на Николай Денков Радев отказа да коментира поисканата от правителството оставка на шефа на ДАНС.

На първия тур на местните избори, на който се гласуваше само с хартия, стотици хиляди бюлетини бяха определени за невалидни, а на вота за общински съветници това се оказаха 15% от всички подадени бюлетини.

В края на 2022 г. с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС в секциите над 300 избиратели беше въведено смесено гласуване с хартия и на машина, а протоколите от машинното гласуване бяха премахнати, с което на практика устройствата бяха превърнати в принтери.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG