Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков критикува ЦИК за проблемите с машините и поиска връщане на доверието към изборния процес


Премиерът Николай Денков гласува с машина на втория тур на местните избори
Премиерът Николай Денков гласува с машина на втория тур на местните избори

Премиерът Николай Денков отправи критики към Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с проблемите с машините по време на гласуването на втори тур на местните избори. Той призова гражданите да излязат и да дадат своя вот, за да могат да изберат този кмет, който смятат за най-добра опция за града си.

Премиерът на няколко пъти критикува ЦИК за решението ѝ да отмени машинния вот за първия тур на местните избори. В петък той каза, че е изпратил предложение до президента Румен Радев да освободи от длъжност председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

Като причина той изтъкна това, че службата е дала "началото на саботажа срещу машинното гласуване", което беше отменено от ЦИК след настояване на всички партии, освен ПП и ДБ, заради справката на ДАНС. В нея се твърди, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е направил опит да манипулира кода на машините, като е снимал процеса на работата им.

Проверка на Свободна Европа показа, че това обвинение е непропорционално на решението да се отмени машинният вот. В понеделник Върховният административен съд отмени решението на комисията да не се използват машини и в петък ЦИК разреши това за втория тур в неделя.

Критиките на Денков от неделя бяха свързани с позицията на фирмата, която доставя и управлява машините за гласуване, „Сиела Норма“. В събота от компанията обвиниха председателката на ЦИК Камелия Нейкова в лъжи, свързани с машинния вот. От „Сиела Норма“ казаха още, че комисията е поръчала хартия за машините, която е несъвместима с устройствата за гласуване въпреки предупрежденията и препоръките за това.

„Тези проблеми, които виждаме, са резултат от недобрата координация между институциите и особено тук отговорността е на ЦИК“, каза в неделя Денков. На въпрос дали са необходими нови промени в Изборния кодекс той каза, че със сигурност институциите трябва да работят за възстановяването на доверието в изборния процес.

Премиерът отказа да отговори дали е получил отговор от Румен Радев по искането за освобождаване на шефа на ДАНС, както и дали е поискал оставката на зам.-министъра на електронното управление Стойнов.

На първия тур на местните избори, на който се гласуваше само с хартия, стотици хиляди бюлетини бяха определени за невалидни, а на вота за общински съветници това се оказаха 15% от всички подадени бюлетини.

От масовото въвеждане на машинния вот през 2021 г. досега част от политическите сили водят непрестанна кампания срещу устройствата. Представители на няколко партии многократно твърдяха, че вотът е бил опорочаван, заради „хакване“ на машините от представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В края на 2022 г. с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС в секциите над 300 избиратели беше въведено смесено гласуване с хартия и на машина, а протоколите от машинното гласуване бяха премахнати, с което на практика устройствата бяха превърнати в принтери.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG