Връзки за достъпност

Извънредни новини

Председателката на ЦИК защити отмяната на машинния вот. Доставчикът на устройствата я обвини в лъжа


Председателката на ЦИК Камелия Нейкова
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова

Компанията доставчик на машините за гласуване на изборите „Сиела Норма“ обвини председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в лъжа. От фирмите твърдят, че тя е направила неверни и подвеждащи твърдения относно проблемите с хартията за машините и съхраняването на част от тях в предаването на БНТ „Панорама“.

В петък вечер в „Панорама“ Нейкова каза, че ЦИК правилно не е допуснала машини за първия тур на местните избори на 29 октомври и посочи като аргумент решението на Върховния административен съд (ВАС), което беше критикувано от юристи.

Тя каза още, че на парламентарните избори през 2021 г. са се появили „200 машини-фантоми“. По думите ѝ проблемите с машините, които се случиха на изборите през април 2023 г. и се очаква да се случат и на балотажите в неделя, се дължат на факта, че в България никой не може да произвежда или доставя хартия с необходимите за устройствата спецификации.

ЦИК отмени гласуването с машини часове преди провеждането на първия тур на местните избори. Това се случи след настояване на пет от шестте парламентарно представени партии заради справка на ДАНС. В нея се твърди, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е направил опит да манипулира кода на машините, като е снимал процеса на работата им.

Проверка на Свободна Европа показа, че това обвинение е непропорционално на решението да се отмени машинният вот. В понеделник Върховният административен съд отмени решението на комисията да не се използват машини и в петък ЦИК разреши това за втория тур в неделя.

В петък премиерът Николай Денков поиска оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев, защото по думите му агенцията е дала "началото на саботажа срещу машинното гласуване" на първия тур на изборите.

В позицията си от „Сиела Норма“ посочват, че до октомври 2022 г. именно фирмата е доставяла хартията за машините, която дотогава е отговаряла на спецификациите им. От там посочват още, че доставната цена е била и в пъти по-ниска от тази, на която в момента от ЦИК се сдобиват с ролките за машините. Компанията настоява, че е предупредила избирателната комисия за потенциалните проблеми, но от там не са предприели действия, въпреки проблемите.

„Сиела Норма“ твърди още и че Нейкова спекулира с 200 машини, които нарича „фантоми“, задържани на изборите през ноември 2021 г. От фирмата припомнят, че те са ѝ били върнати за съхранение, след като ВАС разпореди, че задържането им с решение на ЦИК е било незаконосъобразно.

Вече на няколко пъти в последните седмици ЦИК излиза с противоположни и неясни позиции, свързани с машините. Тя отмени машинния вот първо с един аргумент, но после се позова на друг. Първо каза, че Министерството на електронното управление не е изпратило документ, в който да пише, че машините отговарят на изискванията в закона.

Когато се оказа, че за предаването на такъв документ остава срок от още едно денонощие, председателката на ЦИК Камелия Нейкова призна, че отмяната на машинния вот се дължи на справката на ДАНС.

В крайна сметка на първи тур стотици хиляди бюлетини бяха определени за невалидни, а на вота за общински съветници това се оказаха 15% от всички подадени бюлетини.

От масовото въвеждане на машинния вот през 2021 г. досега част от политическите сили водят непрестанна кампания срещу устройствата. Представители на няколко партии многократно твърдяха, че вотът е бил опорочаван, заради „хакване“ на машините от представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В края на 2022 г. с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС в секциите над 300 избиратели беше въведено смесено гласуване с хартия и на машина, а протоколите от машинното гласуване бяха премахнати, с което на практика устройствата бяха превърнати в принтери.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG