Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Радев се озова на форум с Джордън Питърсън и християнски фундаменталисти


Президентът Румен Радев по време на форума „Семейството е ключът към сигурността“ в Будапеща
Президентът Румен Радев по време на форума „Семейството е ключът към сигурността“ в Будапеща

Тема на форума е защитата на семейството, а участници са проруски политици, консервативни мислители и християнски фундаменталисти. Там е и българският президент Румен Радев. За какво става въпрос?

Президентът Румен Радев участва в четвъртък във форум, наречен „Семейството е ключът към сигурността“ в Будапеща. Той беше на събитието по покана на президента на Унгария Каталин Новак.

Там Радев се оказа един от малкото присъстващи високопоставени политици заедно с премиера домакин Виктор Орбан, президента на Сърбия Александър Вучич и премиерката на Италия Джорджа Мелони.

Унгария е сред страните в Европейския съюз, които най-силно се противопоставиха на някои от санкциите срещу Русия след началото на агресивната ѝ война срещу Украйна. Самият Радев също заема проруска позиция, като се противопостави на военната помощ за нападнатата страна.

Премиерът Орбан пък от години защитава крайнодесни позиции и е критикуван за расистки и ксенофобски изказвания. На този фон на събитието, което започна в четвъртък, освен Радев като говорители са поканени и лектори от проруски партии, религиозни организации, както и крайноконсервативни групи, искащи забрана на абортите и контрацепцията.

"Пример за България"

"Последователната политика на Унгария в подкрепа на младите семейства и насърчаването на раждаемостта, едновременно с професионалното развитие на младите хора, може да бъде пример за България и за други европейски държави за справяне с негативните демографски тенденции на континента", написа Радев във Фейсбук профила си в четвъртък.

Въпреки думите му обаче коефициентът на раждаемост в Унгария в последните две години е 1,58, а в България е 1,59. Това е броят на децата, които една жена ще има през живота си. Населението на Унгария през 2022 г. е било над 9,96 млн. души, при над 10,15 млн. през 1990 г. Данните в Wordometer все пак сочат, че в Унгария през 2022 г. има положителен прираст на населението от 2,65 %.

Кои са другите участници

Демографската среща на Орбан се провежда от 2015 г. Ако се съди по от тазгодишния списък с гости обаче, притегателната сила на Орбан изглежда намалява, отбелязва Balkan Insight. Политическата представителност е на по-ниско ниво, сравнено с предишните години.

Филип Исдор Мпанго, вицепрезидент на Танзания, е най-високоставеният политически гост извън Европа. За сравнение в предишни години участие са вземали бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс и австралийският министър-председател Тони Абът.

Естония е представена от депутата от Естонската консервативна народна партия (ЕКРЕ) Варо Вооглайу. Той и партията му са проруски и анти-НАТО настроени. Според изданието Политико ЕКРЕ е получила “професионална” помощ за кампания в социалните мрежи от частната руска армия “Вагнер” на загиналия в самолетна катастрофа Евгений Пригожин.

Обръщане към Изтока

Списъкът на гостите показва дипломатическата промяна на Унгария на изток. Министри от Казахстан, Турция, Катар, Мароко и Бахрейн ще говорят за защитата на семейните ценности.

Реч ще произнесе и председателят на азербайджанския парламент Сахиба Гафарова. Нейната биографията се разминава с общия антилиберален уклон на унгарското правителство. Тя е завършила женски и джендър изследвания в САЩ (научната специалност джендър изследвания е практически забранена в Унгария) и е работила като докладчик на Съвета на Европа по въпросите на насилието срещу жени, бежанците и мигрантите.

Науката

Интелектуалните акценти ще бъдат представени от канадския клиничен психолог и автор Джордан Питърсън. Той е противоречив, но изключително влиятелен оратор и чест гост на Орбан.

Джордан Питърсън
Джордан Питърсън

В конференцията участва и носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс Хекман, който е направил по-голямата част от изследванията си върху неравенството, социалната мобилност и образованието в ранна детска възраст.

Църковни и религиозни водачи

Силно са представени църковни и религиозни водачи. Един от тях е лидерът на Сирийската православна църква Ефрем Игнац, който публично похвали Орбан за това, че по думите му се противопоставя на западната политическа коректност, както и за това, че се е обявил срещу включването на руския патриарх Кирил в списъка със санкции на ЕС.

Фундаменталистите

Думата ще вземе и Кристиян Алтинг фон Геусау, основател и президент на Международна мрежа на католическите законодатели (ICLN). ICLN нарича контрацепцията "вътрешно зло", а аборта - "престъпление срещу човечеството". Освен това за тях даряването на сперма и изкуственото оплождане са "морално неприемливи".

"Американците"

Въпреки нарастващата популярност на Орбан в консервативните среди в САЩ, нито един високопоставен американски републикански политик не присъства на тазгодишната среща на върха, с изключение на Валери Хубер, президентка и главна изпълнителна директорка на Института за женско здраве.

Хубер беше специален представител на бившия президент Доналд Тръмп за здравето на жените в световен мащаб. Тя изготви Декларацията на Женевския консенсус срещу абортите, подписана предимно от нелиберални, автократични режим, чийто секретариат е в Унгария. Впоследствие администрацията на Байдън премахна САЩ от списъка.

Сред участниците в дискусията е и Шарън Слейтър, съоснователka на фундаменталистката християнска лобистка група Family Watch International. Организацията е срещу абортите, сексуалното образование и контрола на раждаемостта, и подкрепя криминализирането на хомосексуалността в Африка и САЩ.

Не на последно място, на форума, в който участва и Румен Радев, ползите от семейния живот ще бъдат представени и от Пат Фаган, бивш заместник-помощник секретар при бившия президент Джордж Буш. В момента той е директор на Института за изследване на брака и религията, който определя брака и седмичното религиозно поклонение като "източници на най-големите социални резултати" и призовава младите хора да се явяват пред олтара като девственици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG