Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев засилва атаката срещу Запада. Служебният кабинет отменя “фалита”


Румен Радев. Снимката е от 1 юни 2024 г.
Румен Радев. Снимката е от 1 юни 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Само Пеевски отговори на Радев
  • “Възраждане” напът към изолатора
  • Новата президентка на Мексико с корени от Пловдив

Дни преди изборите президентът Румен Радев засили още повече говоренето си срещу НАТО и прозападните политици в България. Той обвини алианса, че участва във войната в Украйна, започната от агресията на Русия. Радев дори каза, че Западът предизвиква ескалация, която може да доведе до “ядрен армагедон”.

Реакция дойде само от председателя на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. България е член на ЕС и НАТО и "никой няма да промени тази ценностна принадлежност", написа Пеевски.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен си замина от България, но след нея остана въпросът - каква всъщност беше целта на посещението? Тя подкрепя ГЕРБ за изборите, но тя също търси подкрепа за преизбирането си на поста.

Фон дер Лайен посочи поименно “Възраждане” като заплаха за Европа. Проруската партия за първи път ще изпрати евродепутати, но те най-вероятно ще останат в изолация. Звучи парадоксално, защото в този момент крайната десница в Европа е във възход.

Хазната, Ружа Игнатова и Таки

Жена от Враца е била пребита от съпруга си, с когото в момента се развежда. Заради побоя тя е оперирана и в момента се възстановява в местната болница. България има постоянен проблем с домашното насилие и насилието над жени.

Помните как повечето партии и служебното правителство твърдяха, че има дупка в бюджета, че бившият финансов министър Асен Василев е “фалирал” държавата. Е, сега самото Министерство на финансите отчита, че хазната има дори излишък.

Новата управа на София разкри, че бившата кметица Йорданка Фандъкова е издавала стотици безплатни и безименни карти за паркиране в София. Това е било установено след одит на Центъра за градска мобилност, поръчан от кмета Васил Терзиев.

Би Би Си публикува статия за връзките с подземния свят на изчезналата Ружа Игнатова, издирвана за финансови измами. Британското издание съобщава за нейни връзки с наркотрафиканта Таки. Това не е нещо ново. По този повод колегите в “Дневник” припомнят част от разследването на журналиста Николай Стоянов, че “най-успешният наркотрафикант на България осигурява защитата на Ружа Игнатова”.

Ако този бюлетин ви помага да знаете повече, препратете го на ваши приятели и им препоръчайте да се абонират. Така ще направите и нашата работа полезна за повече хора.

Западните оръжия носят първи успехи за Украйна

Украинската армия е извършила първи удар със западни оръжия срещу ПВО система на територията на Русия. Става дума за система S300/400 в района на Белгород, унищожена с американската система HIMARS.

От месеци Украйна атакува руски рафинерии, но до момента това не води до значителни загуби за Москва. Атаките обаче се засилват и въпросът е: може ли Русия да опази рафинериите си, които Украйна атакува с дронове.

Дълго време Европа вземаше бавни решения и действаше много след събитията. Сега Европа e на ръба и пред нея има пет големи предизвикателства, обяснява в анализа си Владимир Шопов. Прочетете го.

На другия край на света една жена спечели избори за президент. Клаудия Шейнбаум е първата жена начело на Мексико. Но има връзка и с България - семейството на майка ѝ произлиза от еврейски род от Пловдив.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна новина.

Човек на деня

Историята им започва на "Витошка". Рискуват и пускат първия си албум по време на пандемията. Днес Cool Den са една от най-нашумелите български банди. Те са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG