Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев не вижда основание да освободи шефа на ДАНС след отмяната на машинното гласуване


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев не вижда основания за освобождаването на шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев. Това каза самият той в понеденик.

Преди дни премиерът Николай Денков поиска освобождаването на Тончев с мотива, че службата е дала "началото на саботажа срещу машинното гласуване" на първия тур на изборите.

То беше отменено от Централната избирателна комисия (ЦИК), по настояване на всички партии, освен "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) заради справка на ДАНС. В нея се твърдеше, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е направил опит да манипулира кода на машините, като е снимал процеса на работата им.

Проверка на Свободна Европа показа, че това обвинение е непропорционално на решението да се отмени машинният вот. В понеделник Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на комисията за втория тур. Така на балотажа в неделя се гласува и на машини.

"Оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил, а защото е спазил закона", каза пред журналисти Радев.

"В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателят на ДАНС, и сред тях не фигурира липса на доверие от министър-председателя", добави той.

По думите му реалните мотиви за освобождаването на шефа на ДАНС са, че кабинетът на ПП-ДБ цели "овладяването на службите" и това е известно още от "оня запис".

Радев има предвид записа от заседание на ПП, разпространен през май от отцепилия се от партията депут Радостин Василев. В него лидерите на партията говорят за смени на върха в службите и одобрение от "посолството". Намекът е, че това е партньорът на България в НАТО - САЩ.

Настоящите ръководители на службите за сигурност са назначени от служебни правителства на Румен Радев. Законодателна промяна, която предлага правителството на Денков, е единственият начин за смяната им. По закон сега Министерският съвет предлага ръководители, но за назначаването им се изисква подписът на президента.

В понеделник Радев каза още, че правителството и министър–председателят трябва да насочат вниманието си към действията на собствения си зам.-министър на електронното управление, "откъдето всъщност тръгва саботажът на изборният процес".

Същото каза и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя. Тогава той отхвърли исканията за оставка на шефа на ДАНС, като каза, че правилното действие е било Стойнов незабавно да бъде отстранен от позицията му на зам.-министър.

По-рано тази година ПП и ДБ настояха за реформа в спецслужбите. ГЕРБ и ДПС обаче не се съгласиха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG