Връзки за достъпност

Извънредни новини

Крим никога не е бил на Украйна? Руски депутати опитват да пренапишат историята


Инсталация с надпис „Крим - завинаги Русия“ в в градската градина на град Белогорск, март 2024 г.
Инсталация с надпис „Крим - завинаги Русия“ в в градската градина на град Белогорск, март 2024 г.

Да се анулира взетото през 1954 г. решение от тогавашното съветско правителство да прехвърли Крим от Русия на Украйна. Законопроект с такова предложение внесоха руски депутати в Държавната дума, предаде Ройтерс в понеделник. С него се прави опит да бъде пренаписана историята, отбелязва агенцията.

През 2014 г. Русия анексира украинския полуостров Крим и започна военни действия в Донбас. Тогава Европейският съюз, САЩ и редица международни организации признаха анексирането на Крим за незаконно и осъдиха действията на Русия. Западните страни наложиха и икономически санкции срещу нея.

Кремъл от своя страна казва, че анексирането на полуострова е "възстановяване на историческата справедливост".

Какво предлагат депутатите

Законопроектът, представен сега от по един депутат от всяка от двете камари на руския парламент - Константин Затулин от Държавната дума и членът на Съвета на федерацията Сергей Цеков, предлага прехвърлянето на Крим към Украинската съветска социалистическа република през 1954 г. да бъде обявено за незаконно.

То е описано като "произволно и незаконно, тъй като не е бил проведен референдум", а тогавашните съветски власти не са имали правото да прехвърлят територии от една на друга република без съгласието на техните жители, съобщи Радио Свобода.

Руският президент Владимир Путин вече осъди решението от 1954 г. за предаването на полуострова по времето на тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов като "нарушение на действащите по онова време правни норми".

Какво се крие зад законопроекта

Подобно предложение нарушава действащото законодателство, тъй като обявяването на недействителност на правен акт е възможно само по съдебен ред, посочва Ройтерс. Агенцията отбелязва, че този ход изглежда има за цел да създаде правна основа за Русия да твърди, че черноморският полуостров, който тя обяви незаконно за свой през 2014 г., никога не е бил действително част от Украйна.

Не е обявено кога законопроектът, който е публикуван на сайта на Държавната дума, ще бъде обсъждан от руските депутати.

През последните години Затулин поне три пъти е заявявал, че прехвърлянето на Крим към Украйна трябва да бъде отменено. Той е правил такива предложения през февруари 2024 г., през април 2023 г. и през ноември 2017 г.

От своя страна Цеков представлява анексирания Крим в Съвета на федерацията. По-рано той направи предложения за отнемане на руско гражданство за дезертьорство, за т.нар. дискредитиране на армията. Той отправя и призиви за конфискация на имущество на руснаци, които са заминали в чужбина след началото на войната и критикуват политиката на Кремъл.

Новината за внесения законопроект идва на фона на призива на папа Франциск Украйна да има смелостта "да развее бялото знаме" във войната, която Русия води с нея, защото "когато видиш, че си победен", трябва да преговаряш. Москва твърди, че е готова на мирни преговори, но настоява да запази всички украински територии, които е окупирала, включително Крим.

След като думите на папата бяха остро разкритикувани и от украинските власти, и от световни лидери заради продължаващата над две години непредизвикана военна агресия на Кремъл, Киев извика посланика на Ватикана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG