Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ са предупредили Русия за мястото на терористичната атака в Москва - "Крокус Сити Хол"


Посланици на чуждестранни дипломатически мисии полагат цветя на паметника на жертвите от атентата в “Крокус Сити Хол”, Москва, 30 март.
Посланици на чуждестранни дипломатически мисии полагат цветя на паметника на жертвите от атентата в “Крокус Сити Хол”, Москва, 30 март.

САЩ са предупредили Русия за опасността от терористична атака в Москва, като конкретно са посочили концертния комплекс “Крокус Сити Хол”, две седмици преди нападението на 22 март, съобщи The Washington Post на 2 април.

Според доклада, който по-късно беше потвърден от The New York Times, американски служители са казали на Москва, че екстремистката групировка "Ислямска държава" планира нападение и че “Крокус Сити Хол” е потенциална цел, предаде руската редакция на Радио Свободна Европа.

Новината идва на фона на това, че още в началото на март официално САЩ предупредиха своите граждани в Русия за възможни атаки на "екстремисти", в това число "по време на концерти". Дни по-късно четирима въоръжени мъже нападнаха концертната зала с огнестрелни оръжия и запалителни средства и убиха над 140 души.

Отговорност за нападението пое именно групировката “Ислямска държава” и по специално нейният клон в Афганистан "Ислямска държава-Хорасан" (ИД-Х). Москва не признава това и обвинява Украйна.

На 25 март четиримата задържани и обвинени за терористичното нападение - мюсюлмани с таджикистански произход, се признаха за виновни.

Предупреждението от САЩ към Русия не е включвало подробности относно момента на атаката, но се е казвало, че може да се случи след дни, отбелязват източници от американското разузнаване пред двата вестника.

На 1 април стана ясно, че Иран също е уведомил Русия за възможна мащабна "терористична операция" на нейна територия миналия месец.

Ройтерс цитира свой източник, който твърди, че дни преди нападението Техеран е споделил информация с Москва за възможна голяма терористична атака в Русия. Информацията е била получена по време на разпити на арестувани във връзка със смъртоносни бомбени атентати в Иран.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на 3 април, че президентската администрация не е знаела за предупреждението на САЩ.

„Това не е нашата област на компетентност, тъй като такъв обмен на информация обикновено се осъществява по каналите на специалните служби“, добави той.

Три дни преди атаката обаче, руският президент Владимир Путин призна, че е получил предупреждения, въпреки че ги отхвърли като "провокативни изявления" от страна на Запада.

Путин и други руски официални лица и коментатори твърдят без доказателства, че Украйна може да е изиграла роля в атаката. Украински официални лица отрекоха да са замесени и обвиниха Москва, че използва трагедията, за да въздейства върху войната срещу тяхната страна, която продължава вече над 2 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG