Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран е предупредил Русия за риск от терористична операция преди атаката в Москва


Президентът на Русия Владимир Путин и иранския му колега Ебрахим Раиси през 2022 г. Снимката е илюстративна.
Президентът на Русия Владимир Путин и иранския му колега Ебрахим Раиси през 2022 г. Снимката е илюстративна.

Иран е уведомил Русия за възможна мащабна "терористична операция" на нейна територия преди атентата в концертна зала край Москва миналия месец. Това съобщи Ройтерс в понеделник, като се позова на трима свои анонимни източници.

Новината идва, след като на 22 март въоръжени мъже нападнаха концертния комплекс "Крокус Сити Хол" с огнестрелни оръжия и запалителни средства и убиха 140 души. По-рано САЩ също казаха, че са предупредили Москва за предстояща атака две седмици преди инцидента.

Сега Ройтерс цитира свой източник, който твърди, че дни преди атаката Техеран е споделил информация с Москва за възможна голяма терористична атака в Русия. Информацията е била получена по време на разпити на арестувани във връзка със смъртоносни бомбени атентати в Иран.

През януари в Иран бяха извършени два атентата, при които бяха убити около 100 души. Отговорност за тях пое ислямистката групировка "Ислямска държава". Впоследствие властите задържаха 35 души по обвинения, че са участвали в атаките. Сред тях беше и командир на базирания в Афганистан клон на Ислямска държава - Хорасан.

Именно групировката "Ислямска държава" пое отговорност и за атентата в Москва.

Сега вторият източник на Ройтерс е казал пред агенцията, че в данните, които Техеран е предоставил на Москва за предстояща атака, е липсвала конкретна информация относно времето и точната цел.

"Те (членовете на "Ислямска държава - Хорасан") са получили инструкции да се подготвят за значителна операция в Русия. Един от терористите (арестувани в Иран) е казал, че някои членове на групата вече пътуват до Русия", твърди вторият източник.

Трети човек, който е високопоставен служител на службите за сигурност, е добавил и че "тъй като Иран от години е жертва на терористични атаки, иранските власти изпълниха задължението си да предупредят Москва въз основа на информацията, получена от тези арестувани терористи".

До момента Техеран и Вашингтон не са коментирали информацията, съобщена от Ройтерс. Пред агенцията в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че няма информация за това Иран да е предупредил Москва за "терористична операция" в Русия преди нападението.

По-рано Кремъл обвини Украйна и САЩ, че са замесени в нападението. Федералната служба за сигурност (ФСБ) обвини и Великобритания за връзки с атентата. Киев и Вашингтон отхвърлиха твърденията като несъстоятелни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG