Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови морски граници с Финландия и Литва. Русия публикува проект за промяна и го изтри


Военноморските сили на Русия имитират унищожаване на морска мина в Балтийско море по време на репетиция за военноморския парад в Балтийск, 28 юли 2022 г.
Военноморските сили на Русия имитират унищожаване на морска мина в Балтийско море по време на репетиция за военноморския парад в Балтийск, 28 юли 2022 г.

Русия подготвя едностранна промяна на морските граници на страната с Литва и Финландия в Балтийско море. Това става ясно от проект на постановление, публикуван на руския правителствен портал за правна информация и цитиран от The Moscow Times.

Няколко часа след първите медийни публикации проектът е свален от сайта.

Поставянето на въпроса за нови граници в Балтийско море става на фона на продължаващата над 2 години руска инвазия срещу Украйна. В момента Русия провежда учения на нестратегическите си ядрени сили в близост до украинската граница. В последните седмици руската армия отвори и втори фронт, като отново навлезе в Украйна от север в посока Харков.

Проектозакон за промяна на морската граница е подготвен от руското Министерство на отбраната. Идеите за промени включват границите в източната част на Финския залив и край градовете Балтийск и Зеленоградск в Калининградска област.

Руското правителство възнамерява да коригира координатите в района на няколко острова, както и в близост до северния входен нос на река Нарва.

На границата с Литва се преразглеждат зоната на Куршската коса, районите на нос Таран и Балтийската коса.

Авторите на проекта твърдят, че настоящите географски координати, установени с постановление на Съвета на министрите на СССР от 1985 г., "не отговарят напълно на сегашното географско положение".

Според тях точките са били определени "според дребномащабни морски навигационни карти" от средата на 20-и век, а това "не позволява да се определи външната граница на вътрешните морски води" на Руската федерация, се казва в документа.

Финландският външен министър Елина Валтонен, заяви, че Русия трябва да спазва Конвенцията на ООН по морско право.

"Преди всичко трябва да разберем какъв точно е проблемът. Може би има места в икономическите райони, които трябва да бъдат преразгледани, а природните условия може да са се променили. Учудващо е, че това става на уведомителен принцип. Обикновено тези неща се обсъждат и се договарят. Сега се оказваме в малко неочаквано положение", каза председателят на комисия по външни работи във финландския парламент Кимо Килюнен

Финландия следи намерението на руското министерство на отбраната да уточни държавната граница в Балтийско море, но Москва още не се е свързала с Хелзинки, заяви на свой ред президентът на страната Александър Стуб в X.

Руският проект на план за промяна на границите на териториалните води на страната в Балтийско море е ескалация срещу НАТО и ЕС, заяви литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис.

"В ход е още една руска хибридна операция, този път целяща да всее страх, несигурност и съмнения относно техните намерения в Балтийско море", подчерта той в социалната мрежа "Екс".

"Това е очевидна ескалация срещу ЕС и НАТО и трябва да получи подобаващо твърд отговор", призова Ландсбергис.

"Стратегията на Литва за Украйна е много ясна. Каквото е необходимо за победата", добави той в следващ пост.

Проектът за постановление е представен за обществено обсъждане почти едновременно с началото на ученията за използване на тактическо ядрено оръжие. Руското военно министерство съобщи във вторник, че учения са започнали в Южния военен окръг.

Руската инвазия в Украйна през 2022 г. накара Швеция и Финландия да преосмислят военните и външнополитическите си стратегии, като и двете страни станаха членове на НАТО. Така Алиансът има доминираща сила в региона, което накара анализатори да нарекат Балтийско море "езеро на НАТО".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG