Връзки за достъпност

Извънредни новини

5 години затвор. Защо в Русия осъдиха участник в улична анкета на Радио Свобода


Юрий Коховец в съда
Юрий Коховец в съда

Районен съд в Москва осъди на 5 години принудителен труд участник в анкета на Радио Свобода, проведена през 2022 г. Обвиненията са за разпространение на "фалшификати" за руската армия, основани на политическа омраза или вражда.

38-годишният Юрий Коховец призна частично вината си, като не се съгласи с тезата за омразата. Освен присъдата му беше наложена и забрана да администрира интернет сайтове за срок от 4 години.

Това се случва, след като в края на февруари 2024 г. Русия обяви Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) за „нежелателна организация“. Това означава, че всички журналисти на медията, донорите ѝ, както и всички хора, които са интервюирани от нея, могат да бъдат подведени под наказателна отговорност в Русия.

По времето, когато Коховец е участвал в анкета на Радио Свобода, тя още не е била обявена за „нежелателна организация“.

По-рано прокурор поиска Коховец да бъде осъден на 5 години и 6 месеца в наказателна колония, а също така настоя за промяна на мярката за неотклонение от подписка в задържане под стража, съобщават Медиазона и ОВД-Инфо.

В последната си дума пред съда Коховец каза, че съжалява за коментара си пред Радио Свобода, като отбеляза, че тогава не е мислил за последствията.

"За това, че тази информация не е вярна, не знаех, цялата информация по това време получих в YouTube. В думите ми нямаше политическа омраза", добави той.

Делото срещу мъжа е образувано през март 2023 г. Основанието за него е участието му в една от уличните анкети на Радио Свобода през лятото на 2022 г.

Тогава кореспондент на медията пита минувачите дали според тях има нужда от "разведряване на отношенията между Русия и страните от НАТО".

В отговор Коховец казва, че Русия е отговорна за разпалването на войната в Украйна, започнала през февруари 2022 г., и че руското ръководство трябва да спре тази война. Освен това той добавя, че Москва "бомбардира търговски центрове, в Буча гражданско население беше застреляно от военните без никаква причина".

Първоначално Коховец е обвинен в разпространяване на "фалшификати" за руската армия, но по-късно езикови експертизи откриват в изказването му мотив за „омраза и враждебност“.

След началото на войната в Украйна уебсайтовете на Радио Свобода и неговите проекти, включително телевизионният канал Current Time, бяха блокирани в Русия от Роскомнадзор - също както сайтовете на десетки други независими медии.

Руските власти наричат „фалшификат“ всяка информация за войната в Украйна, която се различава от версията на руското Министерство на отбраната. Членът, с който се наказва споделянето на „фалшиви новини“ за руската армия, беше добавен в Наказателния кодекс малко след началото на руската инвазия срещу Киев. Наказанието по него може да бъде до 10 години затвор или глоба до 5 милиона рубли.

По данни на руския Следствен комитет към януари 2024 г., от началото на пълномащабната руска агресия са образувани 273 наказателни дела за "фалшификати". Още 81 наказателни дела са образувани по член за "дискредитиране" на руската армия.

По данни на правозащитния проект ОВД-Инфо, който води независим отчет на наказателните дела по тези членове, от март 2022 г. до януари 2024 г. 282 души са станали обвиняеми по делата за военни "фалшификати", а 177 души - по делата за "дискредитиране" на руската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG