Връзки за достъпност

Извънредни новини

След забраната на ЛГБТ движението. Руската полиция нахлу в гей клуб и в Екатерининбург


В обиска са участвали служители на министерството на вътрешните работи на Русия и специализираната полиция за борба с безредиците и водачи на кучета. Снимката е илюстративна.
В обиска са участвали служители на министерството на вътрешните работи на Русия и специализираната полиция за борба с безредиците и водачи на кучета. Снимката е илюстративна.

Полицията в Русия е нахлула в известен гей клуб в Екатерининбург в нощта срещу неделя. Тя е задържала около 100 души, които след проверка са освободени, съобщи руската служба на Радио Свободна Европа.

Полицията е действала под предлог, че е получила сигнал от "загрижени граждани", че в клуба се продава незаконен алкохол и тютюневи изделия.

Новината за обиска идва 10 дни след като Русия обяви "международното ЛГБТ движение" за "екстремистка" структура и я забрани. Това се случи, въпреки че в страната няма регистрирана такава организация.

Само ден след приемането на забраната полицията проведе няколко акции в музикални клубове и сауни, посещавани често от ЛГБТ хора. Тогава официалната причина за обиските беше, че властите търсят наркотици.

Сега няколко канала в Телеграм съобщиха, че полицията е нахлула в клуб Fame в Екатерининбург. Там тя е задържала за кратко около 100 души и е проверила документите им. В резултат на акцията са иззети и изпратени за експертиза девет литра неетикетирани алкохолни продукти, казаха от полицията.

В Русия не съществува "международно ЛГБТ движение", затова и правните последици от забраната му са неясни. Правозащитници обаче изразиха опасения, че решението ще се използва за затягане на репресиите срещу ЛГБТ хората - лесбийки, гейове, бисексуални и транс хора.

През последните години Русия предприе редица репресивни мерки срещу общността. През 2022 г. Държавната дума разшири обхвата на закон от 2013 г., който забранява разпространението на „ЛГБТ пропаганда“ сред деца. Този закон вече обхваща всички възрасти и спира споделянето на всякаква информация по ЛГБТ теми.

През юли тази година руският парламент забрани и извършването на операции за смяна на пола, от каквито имат нужда транс хората.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG