Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски удари в Украйна убиха над 10 души, включително деца. Зеленски настоя за повече военна помощ от Запада


Спасителна операция след атаката над жилищна сграда в Одеса, 2 март 2024 г.
Спасителна операция след атаката над жилищна сграда в Одеса, 2 март 2024 г.

През уикенда Русия и Украйна си размениха удари с дронове и ракети. При руски удар по жилищна сграда в украинския пристанищен град Одеса са загинали най-малко 10 души, съобщиха местните власти. Сред тях има 3 деца. Поне още 3 са жертвите от атаките над други градове.

След случая украинският президент Володимир Зеленски призова западните партньори на Украйна да ѝ съдействат с повече средства за противовъздушна отбрана.

Новината идва седмица след отбелязването на втората годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. Отначало се съобщаваше за 4 жертви на атаката в Одеса, но в неделя цифрите се увеличиха.

Областният управител на Одеса Олег Кипер написа в приложението Телеграм, че жертвите са трима мъже на 35, 40 и 54 години, две жени - на 73 и 31 години, както и две деца - на 2 години и на 4 месеца. По-късно в неделя бяха открити телата на още една жена и 8-месечното ѝ бебе.

Най-малко 10 души остават в неизвестност в пристанищния град, съобщиха официални лица.

Жителка на Одеса съобщи за Свободна Европа, че сестра ѝ и племенникът ѝ са били под развалините на 9-етажна сграда, но по-късно жената и бебето са открити мъртви.

Съобщава се и за руски удари с дрон от събота в украинските градове Миколаев и Харков. При тях са убити трима души и са ранени няколко други.

Междувременно предполагаема атака с дрон е предизвикала експлозия в Санкт Петербург, втория по големина град в Русия. Руските власти съобщават за нанесени щети на жилищна сграда и най-малко шестима ранени.

Губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов съобщи, че е възникнал „инцидент“, без да посочи причина. Руска новинарска емисия твърди, че взривът е причинен от украински дрон. За момента Украйна не е коментирала случая.

Руското министерство на отбраната също така съобщи за свален украински дрон над Ленинградска област близо и друг в Белгородска област близо до границата с Украйна. Не се съобщава за жертви.

При руския обстрел в североизточната Харковска област в Украйна рано сутринта е загинал 76-годишен мъж, съобщи областният управител Олег Синегубов.

Ударената жилищна сграда в Одеса, 2 март 2024 г.
Ударената жилищна сграда в Одеса, 2 март 2024 г.

Атаките се случват в момент, в който украинските власти настояват да получат повече оръжия от западните си партньори - най-вече боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана, за да могат да се справят с руската армия.

„Нуждаем се от повече средства за противовъздушна отбрана от нашите партньори“, каза Зеленски в събота.

По-късно, във вечерното си видеообръщение, Зеленски каза още, че „светът знае, че на терора може да се противостои. Забавянето на доставките на оръжия за Украйна, на системи за противоракетна отбрана за защита на нашия народ, за съжаление води до такива загуби“.

От 2022 г. насам САЩ и държавите от Европейския съюз (ЕС) подкрепят Украйна в справянето ѝ с руската инвазия, като ѝ изпращат военна и финансова помощ.

През последните месеци обаче тя е по-ограничена. В САЩ контролираната от републиканците Камара на представителите се противопостави на допълнителната военна помощ за Киев. В ЕС пакет за допълнителна подкрепа първоначално беше блокиран от Унгария.

В началото на февруари ЕС все пак постигна споразумение за изпращане на помощ за Киев в размер на 50 млрд. евро.

В началото на тази седмица лидерите на ЕС, включително френският президент Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц, се споразумяха да създадат коалиция за снабдяване на Украйна с ракети и бомби със среден и дълъг обсег.

Макрон дори каза, че не изключва възможността за разполагане на западни сухопътни войски в Украйна. Шолц обаче отговори, че няма да разполага германски войски в нападнатата от Русия страна.

В понеделник предстои отново да се срещнат висшите дипломати на Франция и Германия, за да обсъдят помощта за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG