Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Голяма душевна радост". Руската църква в София отново отвори врати


Новият предстоятел на руската църква в София протойерей Владимир Тишчук (в средата) и руската посланичка Елеонора Митрофанова.
Новият предстоятел на руската църква в София протойерей Владимир Тишчук (в средата) и руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София отново отвори врати. Това стана точно 50 дни, след като остана без рускоезични свещеници и беше заключена.

Новият предстоятел на храма протойерей Владимир Тишчук, назначен от руския патриарх Кирил, отслужи молебен в петък сутринта. На него присъстваше и руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Руската църква беше затворена на 21 септември. Тогава бившият ѝ предстоятел архимандрит Васиан и още двама свещеници бяха екстрадирани от България заради подозрения на ДАНС, че представляват заплаха за националната сигурност. Преди това те бяха изгонени и от Северна Македония.

Заключването на храма стана повод за спорове чия е собствеността на църквата. Проверка на Свободна Европа в държавните архиви установи, че земята под нея е руска собственост от повече от век. По-късно прокуратурата възложи на ДАНС проверка по случая.

Елеонора Митрофанова на молебена.
Елеонора Митрофанова на молебена.

В началото на ноември държавното обвинение препоръча на регионалното министерство да заведе дело, за да си върне държавата собствеността над руската църква. Като причина беше изтъкната липсата на документация, въз основа на която през 1997 г. софийски нотариус е издал на руското посолство нотариален акт за собственост.

Преди ден говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи този развой като "открито проявление на враждебност" и заплаши българските власти, че "ще бъде търсена отговорност за техните незаконни действия".

"Не може да има никакви съмнения. Имаме всички документи и ако нещо ще става, то това ще е чисто политическо действие. Няма никакви съмнения, че тази църква принадлежи на руското посолство", каза след молебена в петък Елеонора Митрофанова, отказвайки да коментира "юридически моменти".

"В този момент изпитвам само голяма душевна радост", добави руската посланичка с уточнението, че се е помолила "за здраве и за мир, за да се върнем всички в нормалността, възможно най-скоро".

Молебенът в църквата, отслужен за първи път от Тишчук, беше посетен предимно от служители в руското посолство. Имаше и десетина български посетители, сред които лидерът на АБВ Румен Петков и председателката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.

Новият предстоятел на храма "Св. Николай Чудотворец" беше клирик на Виенската и Австрийската епархии преди да бъде преместен в София.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG