Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво ги очаква там? Те трябва да напуснат България и да се върнат в Русия


Повече от 200 руски граждани са поискали бежански статут в България от началото на войната на Русия в Украйна през 2022 г. Почти всички получават отказ, а това може да ги принуди да се върнат в родината си.
Повече от 200 руски граждани са поискали бежански статут в България от началото на войната на Русия в Украйна през 2022 г. Почти всички получават отказ, а това може да ги принуди да се върнат в родината си.

България рядко дава убежище на руснаци, бягащи от войната и от репресии в родината им. Някои се връщат в Русия и се крият, за да не получат призовка за армията. Други ги очаква затвор, ако се наложи да се приберат в Русия. Това са някои от историите им.

Александър (името е сменено) е един многото руснаци, потърсили убежище в България след началото на войната, която Русия започна в Украйна в началото на 2022 г. И той, както повечето му сънародници, получава отказ за бежански статут от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Налага се да напусне страната. През август 2023 г. се прибира в Москва.

Младият руснак е можел да обжалва пред българския съд отказите на ДАБ да му предостави закрила в България. Отказва се, след като среща младеж, който печели две дела, но агенцията не изпълнява решенията на съда и момчето продължава да получава откази за убежище.

“Аз не съм богат човек и ми се стори излишно да търся пари за съдебни дела”, каза Александър пред Свободна Европа. Той раказва, че след завръщането си в Москва ходи на работа, но за всеки случай не живее на адреса си по регистрация, тъй като подлежи на военна мобилизация. Това, че не желае да бъде призован в армията и да убива, е главната причина за неуспешния му опит за емиграция.

По данни на ДАБ от нападението на Русия на Украйна през февруари 2022 година до октомври 2023 година убежище в България са поискали 232 граждани на Руската федерация. През 2022 година 7 руснаци са получили хуманитарен статут, а през 2023-та - 8. За този период отказите са 115, а производствата на 58 руски граждани са прекратени, което обикновено означава, че те сами са се отказали. Част от тези хора опитват да поискат убежище в други европейски държави или заминават за страни, в които могат да живеят с руския си паспорт - като Дубай.

На този фон в Русия се провеждат хайки за наборници, които да заминат на фронта в Украйна. Кремъл не обявява официално нова военна мобилизация - вероятно заради предстоящите президентски избори през пролетта. Владимир Путин, който управлява Русия от 1999 година, е основният кандидат.

След изборите обаче се очаква мобилизация. Увеличават се и гласовете за по-строги наказания за руснаците, които “са избягали” от служба.

Вече има и дела срещу завърнали се в Русия емигранти. Такъв е случаят с певеца Едуард Шарлот. След кацането му от Армения в Санкт Петербург той беше арестуван. Провинението му е, че е запалил руския си паспорт в знак на протест срещу войната в Украйна и режима в Кремъл.

Игнориране на доказателства и отговорът на ДАБ

Александър и много други руснаци, потърсили убежище в България, обвиняват ДАБ, че е игнорирала доказателства за опозиционна дейност на кандидат-бежанците и за това, че за заплашени от преследване, ако се върнат в Русия. Някои твърдят, че дори са изчезвали документи.

"Молбата за международна закрила на руски гражданин се разглежда по същите критерии, по които се разглежда всяка друга молба за международна закрила, подадена от гражданин на трета страна или от лице без гражданство", написаха от агенцията в отговор до Свободна Европа.

Молбите на руските граждани не са и няма да бъдат изключение от общоприетите правила

"Кой следва да получи международна закрила и кой не, е пряко свързано с прилагането на Конвенцията за статута на бежанците на Европейския парламент и молбите на руските граждани не са и няма да бъдат изключение от общоприетите правила", се казва в позицията на ДАБ в отговор на протести на руски граждани, искащи и неполучаващи убежище.

От агенцията обясняват още, че при разглеждането на всяка молба се взима предвид бежанската история на кандидата, а всички заявени от него факти и обстоятелства се верифицират с "обективно изготвена информация за държавата, от която идва кандидатът".

Първоначално отказ да остане в България с бежански статут получи и семейството на опозиционната журналистка Маргарита Шурупова, но след обществен натиск ДАБ преразгледа решението си. Aндрей Егоров, който е бивш юрист в щаба на руския опозиционер Алексей Навални в руския град Астрахан, и семейството му получиха отказ. Андрей се разболя от рак и семейството се прибра в Русия.

Александър, който работи като графичен дизайнер, засега не е пряко застрашен от репресии. Работата му за щатска компания и опозиционни музикални групи не е забелязана от руското министерство на правосъдието.

ЛГБТ бежанците са застрашени

Други руски граждани, като актрисата Елена Санина и режисьорката Оксана Глазунова, една ли ще имат късмета на Александър - тях вероятно ги очаква затвор, ако се приберат в родината си. Това може да се случи скоро - трябва да напуснат България, защото им е отказан бежански статут. Те имат право да подадат отново документи - при промяна на обстоятелствата, довели до решенията на ДАБ, които да потвърдени от съда.

Мисля, че затвор. Несъмнено.
Оксана Глазунова

Промяна на обстоятелствата има. Върховният съд на Русия обяви ЛГБТ движението за „екстремистко“. Оксана кандидатства за убежище, заедно с партньорката си в живота Елена Санина. Пред изданието "Тоест" Санина разказва, че в ДАБ първо не са приемали документите им втория път, а след като все пак са ги приели, са издали отново отказ. Оксана е убедена какво ще се случи, ако тя и Елена бъдат принудени да се върнат в Русия. "Мисля, че затвор. Несъмнено.", каза Оксана.

Оксана Глазунова
Оксана Глазунова

Двете живеят в България от 2019 г, имат общ апартамент, но се налага да поискат убежище през 2022 г, тъй като не могат да върнат в Русия, а визата, която се изисква, за да останат в България, изтича.

Още преди обявяването на ЛГБТ хората и движенията за защита на правата им за екстремистки, в последните месеци в Русия се увеличиха репресиите срещу представители на общността. Има дори хора, арестувани по донос, че са видени да се целуват.

Само десет дни след обявяването на ЛГБТ движението за екстремистко, руска полиция нахлу в известен гей клуб в Екатерининбург.

България е заела "неутрална позиция и се опитва да извлече възможно най-много ползи за себе си".

Александър смята, че България не предоставя убежище на руски граждани, за да се покаже като сигурна външна граница, което би било плюс в процеса за присъединяване към Шенген. И не само. "Сигурен съм, че агенцията за чужденците има пряк контакт и е под влияние на руските или проруските специални служби", каза още той пред Свободна Европа. "Тяхната задача също ми е ясна - да спрат изтичането на мозъци. Те отказват безразборно, тъй като задачата им е да ги върнат обратно". По думите му България е заела "неутрална позиция и се опитва да извлече възможно най-много ползи за себе си".

За тези заключения Александър се позовава на решението на ДАБ, с което му отказва убежище. То "се състоеше основно от руска пропаганда и извадки от пропагандни източници. Наред с други неща се споменаваше и значението на функцията на Федералната служба за сигурност (ФСБ) за руската държавност и сигурността на гражданите".

Поне 700 000 руснаци са напуснали

По данни на проекта "Верстка" само през първата година на войната в Украйна най-малко 11 863 руснаци са емигрирали в страни от ЕС, граничещи с Русия. Това е почти два пъти повече в сравнение с последните 10 години. Изданието стига до този извод след анализ на статистическите данни на службите на държавите от Шенгенското пространство.

Според руското издание на"Форбс" 200 хил. руснаци са избягали само в Казахстан. Общо може да става дума за 700 хил. руски граждани, които са напуснали домовете си.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG