Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът разпореди отваряне на чувалите с разписките от машинното гласуване в София


Кандидатката за кмет на София Ваня Григорова
Кандидатката за кмет на София Ваня Григорова

Административният съд в София разпореди в петък чувалите с разписките от машинното гласуване в столицата да бъдат отворени.

По-рано през деня започна разглеждането на делото на кандидатката за кмет на София Ваня Григорова, която загуби балотажа на местните избори с по-малко от 5000 гласа срещу Васил Терзиев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“. Григорова беше издигната от широка проруска коалиция. На 9 ноември тя внесе жалба в съда, с която оспори резултатите.

Според разпореждането на съда от чувалите ще бъдат извадени само финалните обобщени разписки от машините, а ръчно броене засега няма да има. Съдът назначи и комплексна експертиза, която да установи дали има нарушение при протоколите. Тя трябва да е готова до 1 декември, когато е следващото заседание по процеса. Повторно ръчно броене ще има само ако бъдат установени нарушения.

Ще се установява и дали има разминавания между протоколите и паметите на машините. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да предостави и методическите указания за провеждане на изборите.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) казаха, цитирани от БТА, че протоколите от машините нямат доказателствена стойност, защото се броят разписките, пуснати в урните, а данните от протоколите на машините не са предмет на вземане на решение.

ЦИК ще трябва също да представи копия от протоколи във всички секционни избирателни комисии. След този анализ ще се прецени дали ще има ново преброяване в някои секции.

Григорова и нейният екип мотивираха жалбата си със съмнения, че валидацията на машините за гласуване не е била завършена успешно преди вота, както и че при нанасянето на данните от секционните протоколи в сайта на ЦИК са извършени манипулации. Те обаче не представиха реални доказателства за подозренията си, показа проверка, направена от Свободна Европа.

Два дни преди първия тур на местните избори ЦИК отмени машинния вот след справка на ДАНС за машините за гласуване. Според документа зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел изходния код на машина, за да го манипулира.

След първия тур Върховният административен съд (ВАС) постанови, че отмяната на машините е била незаконосъобразна и че на балотажа трябва да има и машинен вот. След това Министерството на електронното управление (МЕУ) повторно удостовери машините. Щабът на Григорова оспорва легитимността именно на тази процедура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG