Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Светът се готви да накаже Русия за анексирането на украински територии


На много места по света хора протестират срещу Путин и действията на Русия.
На много места по света хора протестират срещу Путин и действията на Русия.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Още по-строги санкции
  • Интерконекторът е готов
  • Иън Флеминг

Европейската комисия предложи нови и по-строги санкции срещу Москва заради мобилизацията и провеждането в окупираните територии на референдуми за присъединяване към Русия.

Окупационните власти обявиха победа за проруските сили и поискаха от Москва да ги присъедини. САЩ отговориха с военна помощ от още 1,1 млрд. долара за Украйна и проекторезолюция на Съвета за сигурност срещу анексирането.

В центъра на Москва вече се издига сцена за митинг в подкрепа на присъединяването на окупираните украински територии към Русия.

Двете тръби на “Северен поток” спряха. Европейският съюз нарече експлозиите “акт на саботаж”. Киев определи авариите като “терористична атака на Русия”. Москва нарече тези обвинения абсурдни.

България живее вече половин година без руски газ. Сега връзката с Гърция получи Акт 16 и предстои да бъде официално открита в събота. Интерконекторът е ключов за енергийната независимост. Припомнете си какво ще промени газовата връзка с Гърция.

Препоръчайте този бюлетин и на познатите си. Изпратете им този линк, за да се абонират.

Изборите са след три дни

ГЕРБ излезе с позиция след референдумите в окупираните територии. Бойко Борисов каза, че няма да ги признае, ако се върне на власт. Бившият премиер каза още, че подкрепя даването на убежище на всеки руснак, избягал от мобилизацията.

Намерете още 3 минути днес, за да гледате видео репортажа на Генка Шикерова и Илиян Ружин за това как ГЕРБ води кампанията си в София. Следете поредицата “Пътят към парламента” всеки ден на сайта на Свободна Европа.

Телевизия бТВ излъчи дебат между представителите на основните политически сили, който беше наречен “Заключителен”. Новината е, че Кирил Петков от “Продължаваме промяната” се появи, без да е по план, а Деница Сачева и Томислав Дончев от ГЕРБ си тръгнаха от студиото още преди да се разбере защо са двама.

Очакваме вашето мнение на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Тях червеното знаме не ги е раждало

Годишната награда “Катинар” за криене на обществена информация отиде при антикорупционната комисия КПКОНПИ, която отказа да каже дали и какви проверки е извършила на Слави Трифонов, който пък отказва да подава имуществена декларация.

Точно преди 136 години България отново е била в предизборна кампания и ролята на Русия отново е била толкова видима. Стефан Дечев разказва как тогава българските политици са устояли на натиска.

Тях червеното знаме не ги е раждало. Не пропускайте тази история на Дамяна Велева за децата, които не познават тоталитаризма от първо лице, но се опитват да научат и да разкажат на приятелите си какво е било.

Дагестан, Афганистан

Те са малко, но от няколко дни са сред водещите новини по света. Това са хората в Дагестан, които протестират срещу мобилизацията. Могат ли шепа хора да доведат до колапс руската власт?

Русия си намери нов международен партньор - това е правителството на талибаните в Афганистан. Двете страни подписаха временна сделка за доставка на бензин, дизел, газ и пшеница.

Присъединете се към общността на Свободна Европа и във Viber.

И две препоръки

Бонд. Джеймс Бонд. А може би - Флеминг, Иън Флеминг. Тези имена събуждат вечния въпрос в литературата - доколко автор и герой са едно и също. Не пропускайте тази история от поредицата на Пламен Асенов за Великите европейци.

Мъж в доспехи от автомобилни джанти, който гордо е вдигнал копие. Пищна дама в елегантна черна рокля, която е подпряла камера на главата си. Момче, облечено в цветовете на трибагреника, което гледа към голямо, окаляно прасе. Той е Владимир Василев, а всички те са герои на неговите снимки. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG